Toyota планира да пусне електрически автомобил с батерии в твърдо състояние през 2021

3
2536

Производителите на автомобили и хората, които изследват технологии за батерии, имат за основна цел създаването на батерии, които ще осигурят по-дълъг пробег и по-бързо зареждане. Именно това ще привлече средностатистическия шофьор да остави двигателите с вътрешно горене.

Toyota обяви, че през 2021 ще пусне нов прототип на електрически автомобил с батерии в твърдо състояние

Твърдотелните батерии могат да поставят началото на ерата на електрическите превозни средства, които имат пробег от 500 километра с едно зареждане и могат да се заредят напълно за само 10 минути.

Освен това, те имат много по-малко проблеми с безопасността. Традиционните в момента батерии увеличават риска от пожар, когато са повредени, обясняват от SlashGear.

Догодина ще видим прототип на колата, но от Toyota са мотивирани да пуснат пазарна версия много скоро след това. Производителят обещава, че превозните средства ще имат над два пъти по-голям пробег от моделите с конвенционални литиево-йонни батерии. Няма да са по-големи като размер. Ако наистина времето за зареждане е 10 минути, това значи с 2/3-ти по-малко спрямо настоящето.

Тойота притежава над 1000 патента, които включват твърдотелни батерии. Има и други производители с интерес в областта. Nissan преди време обяви, че разработва такива батерии и планира да има автомобили на пазара с тях до 2028 година. Производителите на батерии в момента се подготвят за сериозно предлагане на твърди електролити, защото това ще е основна посока в развитието на технологиите.

Интересното е, че петролна компания, известна като Idemitsu Kosan, изгражда система за производство на солидни електролити в един от сегашните си производствени обекти. Има намерение да започне работа през следващата година. Твърдите електролити изискват втвърдяващи сулфиди. Те вече се произвеждат от металната и химическата промишленост.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари