fbpx
15.8 C
София

Toyota представи експериментален Prius със слънчеви батерии с висок КПД

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Японската корпорация Toyota обяви, че започва тестовете на експериментален прототип на хибридния автомобил Prius, покрит със слънчеви панели. Уеб порталът Electrek съобщи, че в слънчев ден зареждането от слънцето добавя минимум 50 км пробег.

Да отбележим, че миналата година Toyota вече експериментира с поставянето на слънчеви батерии на покривите на автомобилите. Но тези панели бяха с малка мощност и по време на движение можеха да добавят енергия на допълнителната акумулаторна батерия, използвана за захранване на бордовата електроника и периферните устройства, без двигателя. При паркиран автомобил, слънчевите панели добавяха едва 6,1 допълнителни километри.

В представения нов прототип на Prius се използват многослойни слънчеви панели на Sharp, предназначени за зареждане именно на основния акумулаторен блок на хибрида. Използваните нови слънчеви батерии имат КПД 34%, което е почти пет пъти повече от техните предшественици.

Слънчевите панели са поставени на капаците и на тавана на експерименталния автомобил. С тяхна помощ, в слънчев ден паркираният навън автомобил получава енергия за допълнителни 44,5 км пробег, а по време на движение се добавя заряд за допълнителни 56,3 км.

На пръв поглед 50 км не изглеждат много, но батерията на стандартният хибрид Prius осигурява дори и по-малко – само 40 км, докато новите Prius PHV могат да изминат само с електричество до 68 км. Но да не забравяме, че при ежедневните пътувания в градовете в повечето случаи не е необходим пробег повече от 20-30 км.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
микгигс
микгигс
2 години

интересно ми е хоризонтално разположени панели, какво всъщност КПД имат, Ах, да ще ги карат на екватора…как не се сетих… Нейсе…

Su Zet
Su Zet
2 години

„Използваните нови слънчеви батерии имат КПД 34%, което е почти пет пъти повече от техните предшественици.“

Излиза че на предните КПД е бил около 5.5% което не е вярно. Всъщност 5 пъти повече е получаваната мощност и то това е главно заради 5-слойната технология.

Misho
Misho
2 години

Заради тези слънчеви панели, цената сигурно ще е 30% по-висока на автомобила.

Ганчо
Ганчо
2 години

Всичко е много хубаво, но не мога да си го позволя, както и 90% от българите!

Morgan
Morgan
2 години

Вие май не правите разлика м/у слъчеви панели и слъчеви батерии, каквото и е да означава второто.

Радослав
Радослав
2 години

КПД 34% е голям напредък. Следващата стъпка е водно охлаждане отдолу на панела, за още по голямо КПД. Ако това всъщност не е цялата тайна. Бях си правил експеримент с панел с 20% КПД, като се нагрее, и 30% от това 20% КПД отиват на кино.

Надблюдател
Надблюдател
Отговор на  Радослав
2 години

От къде имаш такъв панел? Искам и аз. А иначе експеримента ще е по як ако имаш огледало което отразява само или почти само светлината и инфрареда не стига до панела – като се фокусира от огледалото пове светлина от колкот о самоят панел може да поеме – тъпото е че панелите са правоъгълни а фокуса на лещи и огледала е кръгъл но пак с един радиатор и вентилатор може да докараш доста ток от малко парче панел като тоз – и тогава е изгодна инвестиция. Е проблем е че трябва доста прецизно насочване и безоболачно небе. Аз съм постигал… Виж още »

Иво
Иво
2 години

Тъкмо се чудех защо не слагат слънчеви панели на таваните на новите коли. Но май вече са се светнали. Дано и други производители на Коли да го направят това. По точно всички.

115
115
Отговор на  Иво
2 години

Защото е скъпо, неефективно и грозно.

Карлсон
Карлсон
2 години

Мяза на Lightyear One. И той имаше фотоволтаици на „задния джам“. Караш лек автомобил, но имаш усещането, че караш тир, не можеш да погледнеш през задното стъкло, щото няма.

Нови ревюта

Подобни новини