fbpx
0.8 C
София

Първото запомнящо устройство базирано на алтернативни органични молекули

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Учените от университета „Браун“ публикуваха резултатите от своя интересен експеримент по създаването на необичайна алтернатива на запомнящо устройство, базирано на клетки на живи организми, което има по-висока скорост на запис в сравнение с конкуренцията.

Вместо полупроводникова памет се използват метаболити – междинните и крайните продукти от обмена на веществата на живите организми. За един бит данни се използва наличието или отсъствието на определена молекула в разтвора.

По време на експеримента изследователите са записали няколко пикселни изображения: специализиран робот е нанесъл слой нанокапки от метаболична смес върху метална пластинка. След това заготовката е изсушена. Записаните резултати се прочитат с помощта на масспектрометър. Получената информация се обработва със специализиран софтуер. Точността на записа и четенето на данните е около 99%. Едва ли бихте искали да използвате подобна памет в телефона си, но идеята очевидно е много добра.

Учените са убедени, че използването на метаболити ще стане един от алтернативните начини за запис на сравнително неголеми обеми от информация.

Преди време американският стартъп Catalog представи информационни носители, базирани на ДНК молекули. Техният основен недостатък бе твърде ниската скорост на запис на данните. При новата памет, в която се използват метаболити, скоростта на запис е по-висока, но нейният капацитет е значително по-малък от този на ДНК конкурентите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини