Tumblr въвежда блогове срещу абонамент

0
83

Tumblr най-накрая предлага на своите автори начин да спечелят от работата си – като въведат абонамент за съдържанието си.

Платформата, която от 14 години дава поле за изява на всеки, който смята, че има какво да даде на света чрез словото, вече дава възможност на авторите да създадат платена версия на своите блогове. Функцията, наречена Plus Post, позволява на създателите да таксуват за съдържанието си в размер на 3,99, 5,99 или 9,99 щатски долара на месец, което дава достъп на читателите до всичките публикации, които те решат да направят достъпни само за платените си абонати. Засега функцията се предлага в ограничена бета версия само за избрани създатели на съдържание.

Формулата звучи доста подобно на това, което Substack вече предлага – блогинг функция и лесен начин за авторите на съдържание да таксуват за него, като изключим обаче имейл бюлетина. Facebook също наскоро започна да опипва почвата в тази област и също в момента предлага подобна функция на избрани създатели в режим на бета тестинг.

Макар и Tumblr все още да е голяма мрежа, платформата се свива. Сега тя получава 11,3 милиона ежедневни публикации, според официалната информация от прес центъра на платформата, спрямо 14,8 милиона през миналата година и 67,7 милиона през 2012, според архивните данни. Tumblr започна разработването си на по-удобна версия за мобилни устройства, но по-късно спря да инвестира в този проект, след като беше закупена от Yahoo през 2013, като работата по подобрено мобилно приложение започна през 2017 г. с придобиването от Verizon.

През 2019 г. приложението отново смени собственика си, като в момента зад него стои компанията Automatic, която управлява WordPress.com, но оттогава не е инвестирала особено много в услугата. Трудно е да си представим как точно ще работи платената версия и колко ще бъде доходоносна тя за създателите на съдържание, тъй като интересът и популярността на приложението непрекъснато спадът, като отливът обичайно е към платформи от рода на Wattpad, собствени уеб портали на създателите на съдържание, Facebook постове и WordPress блогове. Но въпреки това, добавянето на тази нова функция е една нова стъпка към подновяване на атрактивността на платформата и дава още една причина на създателите на съдържание да продължат да я ползват. Напоследък платформата може да се похвали със засилен интерес от по-млади потребители, като се оказва, че около половината от ползвателите са от поколението Z.

Широкото пускане на функцията е планирано за тази есен, стана ясно от думите на говорител на Tumblr пред The Verge. Приложението ще таксува 5% комисионна от абонаментната услуга, което е доста конкурентно в сравнение с 10-те процента на Substack. Ако читателите се абонират през мобилното приложение за Android или iOS обаче, това означава, че още 30% комисионна ще отидат съответно за компаниите Google или Apple, тъй като всяко едно плащане през техните магазини за приложения, се облага с комисионна.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари