Turkish Crime Family вече искат $150 000 откуп от Apple

16
80

Apple стана жертва на изнудвачи. Тази твърде странна история започна като фарс, но сега вече не изглежда толкова смешно.

Хакерската група Turkish Crime Family първоначално съобщи за кражбата на 559 милиона iCloud и Apple ID акаунта и поиска от Apple да плати откуп в размер на $75 000 в биткойни или Ethereum, или $100 000 във вида на iTunes ваучъри. Крайният срок за плащането на откупа е 7 април. След това хакерите ще започнат да „убиват заложниците“, тоест, да нулират акаунтите.

Първоначално това изглеждаше много забавно. По всичко личи, че това е първият случай, когато се иска откуп за база данни с пароли, които играят ролята на „заложници“. Хакерите дори публикуваха клип със заплахи в YouTube.

На 21 март хакерите се свързаха с Motherboard и показаха електронната кореспонденция на отдела за безопасност на Apple и дадоха достъп до електронната поща с кореспонденцията. Служителите на този отдел помолиха да им бъдат предоставени няколко хакнати акаунта, за да се уверят, че заплахата е истинска. Но след това отделът по безопасност обяви, че Apple не плаща на престъпници и че копието от кореспонденцията с Turkish Crime Family ще бъде предадено на съответните органи.

По всичко личи, че Turkish Crime Family се ядосаха и казаха, че към тях се присъединява приятелска хакерска група и че сега става дума за 627 милиона Apple акаунта. Съответно и сумата на откупа нарасна от $75 000 на $150 000, които трябва да бъдат платени в Bitcoin или Ethereum.

Историята започна доста забавно, но наглостта и настойчивостта на изнудвачите е учудваща. Те се държат така уверено, сякаш наистина разполагат с база данни, съдържаща тези акаунти.

А сега „турските“ хакери завиха пред Computerworld, че правят всичко това не само за пари, а и да съобщят истината за Карим Баратов, жител на Канада, който може да бъде вкаран за много години в американски затвор. САЩ го обвинява, че е проникнал в структурата на Yahoo и е откраднал оттам 500 милиона акаунта по заповед на ФСБ – федералната служба за сигурност на Русия.

В същото време Apple официално заяви пред медиите, че няма никакво проникване и не възнамерява да плаща. Според Apple, хакерите разполагат само с няколко случайно компрометирани акаунта.

Turkish Crime Family от своя страна обяви, че са подготвени скриптове, които на 7 април 2017 година ще започнат да изтриват по 150 акаунта в минута.Сървърът на хакерите може да стартира 17 скрипта едновременно, а това означава 2550 изтрити потребителя в минута. А както се говори, хакерите имат 250 сървъра, а това означава 38 250 000 акаунта за един час.

Но това може да е просто блъф – празни приказки. Така или иначе Apple каза, че има няколко варианта за защита на своите потребители от подобни хакерски набези.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари