fbpx
17 C
София

Twitter обяви новите нива и цени за достъп до API-то си

Най-четени

След седмици на протакане вчера Twitter най-накрая обяви новите си нива и цени за достъп до API. Тези три нива включват основно безплатно ниво, предназначено предимно за ботове за публикуване на съдържание, основно ниво с цена от 100 долара на месец и скъпо корпоративно ниво. Компанията заяви, че абонирането за което и да е ниво осигурява безплатен достъп до API за реклами.

Twitter спомена, че през следващите 30 дни компанията ще прекрати старите нива на достъп, включително Standard (за v1.1), Essential и Elevated (за v2) и Premium.

Сагата с API-то на Twitter започна, когато през февруари компанията обяви, че прекратява безплатния достъп до API само за няколко дни. След остри критики Илън Мъск заяви, че компанията ще предостави безплатно ниво за ботове, които предоставят „добро съдържание“. По-късно той заяви, че основното ниво ще започва от 100 долара на месец, без да дава подробности за нивото на достъп. На 13 февруари компанията заяви, че е отложила старта с „още няколко дни“. Повече от 45 дни по-късно компанията най-накрая предостави информация за новостите около API достъпа си.

Новото предлагане на API изглежда като опит за привличане на още пари. Безплатното ниво осигурява само 1500 заявки за публикации на месец заедно с достъп до Вход с Twitter. Основното ниво – което се счита за „за любители или студенти“ осигурява 50 000 заявки за публикации и 10 000 заявки за четене на приложение на месец. Разработчиците, които искат да получат достъп до повече данни, ще трябва да кандидатстват за корпоративното ниво на достъп за което се съобщава, че ще струва колосалните 42 000 долара на месец.

По-рано с въвеждането на v2 през 2020 г, Twitter предложи на разработчиците няколко нива на достъп като Essential и Elevated, които можеха да им осигурят достъп от 500 000 до 2 милиона туита на месец. Сега създателите на приложения, които попадат в тази категория на използване, ще трябва да се абонират за корпоративния план.

Някои разработчици, които се опитаха да се абонират за новото основно ниво, установиха, че вече са достигнали лимита.

Когато миналия месец Twitter реши да прекрати безплатния достъп до своето API, TechCrunch съобщи, че много изследователи и учени се притесняват, че този ход ще попречи на студентските проекти и на прозрачната перспектива на платформата, постигната чрез анализ на данни.

В новото съобщение на Twitter се споменава, че компанията „търси нови начини“ за обслужване на академичната общност, но не се предоставя информация за потенциалните решения. Компанията продължи да казва, че докато се опитва да определи ниво на академично използване, изследователите могат да се абонират за безплатни, основни и корпоративни нива. Безплатното и основното ниво може да се окажат безполезни за академичните среди, а корпоративното ниво може да се окаже твърде скъпо за проекти с ограничени бюджети.

През последните няколко месеца стъпките на Twitter остраниха общността на разработчиците. Миналата година компанията закри няколко проекта, свързани с разработчиците, включително Twitter Toolbox за откриване на приложения, а няколко други са в неактивно състояние. През януари компанията изключи приложенията от трети страни без никаква ясна комуникация. По-късно тя тихомълком промени условията си за разработчици, за да блокира алтернативни приложения за Twitter.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини