Twitter отвръща на хакерите: рестартира паролите на 250 хиляди

1
36

Популярната социална мрежа Twitter признава, че заради мощна хакерска атака е трябвало да рестартира паролите на над 250 000 потребители, „като предпазна мярка“.

”Чрез електронните пощи ще уведомим всички онези, които са станали жертви на хакерските атаки с нов ключ за достъп до профила”, заявиха от компанията, съобщава inews.bg.

Според експертите обаче, дори и да си смените паролата, пак не е гаранция, че хакерите няма да могат да получат информацията за вас. Причината – масово потребителите използват едни и същи имена и пароли за всички сайтове за достъп до различни сайтове или профили.

Освен това, анализаторите допълват, че хакерската атака може да навреди на бизнеса на фирми, които ползват вътрешна мрежа и откраднатите пароли от Twitter могат да се окажат най-малкия проблем.

„Тази атака не беше работата на аматьори, и ние вярваме, че това не е случаен инцидент“, заявява директорът по сигурността на Twitter Боб Лорд. „Хакерите показаха изключителна изобретателност при проникването в системата ни, и предполагаме, че и други фирми или организации ще бъдат подложени на подобни атаки“.

Лорд припомня и случаите със зачестилите атаки на технологични и медийни компании в САЩ през последните няколко месеца, като тези на вестниците „Times New York“ и „Wall Street Journal“.

Тази седмица, по информация на ръководител в Twitter,бяха констатирани и други опити за достъп до акаунти на потребители и получаване на информация за тях. Според специалистите обаче, вчерашната атака срещу Twitter е можела да бъде предотвратена.

Вчера (2 февруари) социалната мрежа Twitter обяви, че около 250 000 профила на нейни потребители са били обект на хакерска атака, като киберпиратите успели да се сдобият с имената, имейл адресите и паролите, както и с други данни на потребителите.

В Twitter за момента са регистрирани над 200 милиона потребителя, пише ИТАР-ТАСС.

Предполага се, че атаката е засегнала най-вече първите регистрирали се потребители в социалната мрежа, в това число някои от инвеститорите и служителите на компанията.

Дано от случилото се компанията направи нужните изводи и да предотврати подобни инциденти за в бъдеще.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари