fbpx
2.8 C
София

Twitter подобрява функцията си „помисли два пъти, преди да публикуваш“

Най-четени

Twitter актуализира системата си „бъди добър, помисли два пъти“, която подканва потребителите да преразгледат публикацията си, когато са на път да постнат „потенциално вреден или обиден“ коментар или публикация. Надградената функция вече е по-добра в откриването на „натоварен с много емоционалност език“, твърдят от Twitter; осъзнава по-добре лексиката, като за това е обучавана и с на база на публикации от „недостатъчно представени общности“ и се използва активно, дори когато потребителите имат пряка връзка с човека, на когото са на път да изпратят коментар или съобщение, но с променен интензитет.

С други думи, ако имате публичен диалог в социалната мрежа с общ човек, с когото взаимодействате редовно, Twitter ще приеме, че „има по-голяма вероятност вие да имате по-добро разбиране за предпочитания тон на комуникация с него“ и няма да Ви подканва да преразгледате съобщението си. Така че, можете да използвате редица нецензурни и дори вулгарни изрази, за да се обърнете към даден свой приятел, а Twitter няма да се интересува от това. Истинска свобода. Но не така стоят нещата, ако започнете публичен диалог с известна обществена фигура или друго лице, с което нямате активно взаимодействие.

Twitter за първи път започна да тества тази система през май 2020 г., спря я малко по-късно, след което я върна отново към живот през февруари тази година. Това е един от много инструменти, които компанията тества, за да се опита да коригира поведението на потребителите, като един от най-популярните е съобщението „прочетете преди да ретуитнете“, което има за цел да ограничи разпространението на фалшиви новини, дезинформационни твърдения и вулгарен език.

Подобрения в подканата за обидни туитове ще бъдат пуснати за английските потребители на приложението Twitter за iOS днес и за потребителите на Android „през следващите няколко дни“. Компанията казва, че все пак има значение за начина, по който хората взаимодействат на платформата.

Twitter твърди, че вътрешните тестове показват, че 34 процента от хората, на които е била показвана такава подкана досега, са „преработили първоначалния си отговор или са решили изобщо да не изпращат отговора си“. След като получават такава подкана веднъж, хората съставят средно 11 процента „по-малко обидни отговори“. И хората, които са били подканени да отговорят (и следователно може да са смекчили езика си), самите те са „по-малко склонни да получат обидни и вредни отговори“.

Тези „статистически данни“ са толкова непрозрачни, колкото бихте очаквали от която и да е основна интернет платформа (как точно компанията е определила количествено „по-малко вероятно“ в последния пример? Колко хора са включени в тези тестове? Как да разберем, че хората, които преработват отговора си, го правят по-малко обиден или просто използват обиден език, който системата не разпознава?). Но продължаващото въвеждане на функцията предполага, че тя поне не влошава нещата активно в Twitter. Това е може би най-доброто, на което можем да се надяваме.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини