fbpx
-1.2 C
София

USB-C стандартът вече ще поддържа до 240W захранване

Най-четени

Форумът за определяне на USB-C стандартите (USB-IF), който дискутира и приема всички технически характеристики и възможности на USB-C интерфейса представи нови, официални лога, които компаниите да използват за брандиране на своите USB-C кабели, аксесоари и кутии на потребителски устройства с интерфейса, които информират, че стандартът вече поддържа максимална мощност на трансфер на електрическа енергия до 240W. Целта е да се помогне за облекчаването на объркването относно различните видове USB-C кабели, които могат да се различават значително и в други параметри – като скоростта на зареждане и пренос на данни, които могат да предложат на потребителите.

Естествено, USB-IF, чиито решения често объркват потребителите, е избрала да „опрости“ нещата по единствения начин, който владее от години: като представи куп нови лога, които скоро ще украсят опаковките на всички кабели, аксесоари, зарядни устройства, смартфони, таблети и друга потребителска електроника.

С гласуването на новите промени и с новото маркетингово представяне на подобренията в USB-C стандарта, най-важната информация за потребителите е, че при използването на подходящия кабел, интерфейсът ще поддържа до 240W трансфер на енергия, което на практика ще даде възможност дори едни от най-мощните и енергоемки лаптопи на пазара и други устройства, да изоставят старите тежки зарядни адаптори със специфични портове, като преминат към USB-C. Разбира се, това е само един пример за безброй възможните приложения на увеличените възможности на интерфейса.

Отделно, новите лога за сертифицирани USB-C устройства ще обозначават и максималната скорост на трансфер на данни за дадено устройство / аксесоар, заедно с мощността. Така например има предвидени лога за USB-C интерфейс поддържащ до 40 Gbps скорост на трансфер на данни, както и такива за поддържана мощност от 60 до 240W. Изненадващо за много технически специалисти и обикновени потребители обаче идва новината, че тези два параметъра на USB-C стандарта не са обвързани взаимно – така е възможно, хипотетично, да попаднете на кабел, който поддържа зареждане до 240W, но в същото време да има много големи ограничения при трансфера на данни и обратното. Разбира се, предвидено е и отделно сертифициране за кабели, които предлагат еднакво добри скорост за трансфер на данни и енергия.

В сравнение с по-скъпия, но по-прост Thunderbolt 4 стандарт, при който има само един тип кабел, който покрива максимума от всички възможно спецификации, в останалата част от света на USB-C в момента цари до голяма степен бъркотия. Част от това се дължи на факта колко бързо се промениха стандартите на USB-C през последните няколко години, тъй като технологиите се подобриха, хардуерът се подобри и устройствата се нуждаят от по-бърза поддръжка на трансфер на данни и зареждане. Но има още много път, преди USB-C да постигне своя пълен plug – and – play потенциал, който преди всичко да идва с удобство за потребителите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
who
who
1 месец

40GBps, 240W кабел, вероятно ще струва колкото отделно зарядно. Не ми се мисли колко мощни елементи ще трябва да се вградят в дънните платки за да задвижват такова животно. Това ще вдигне цените на платките, които могат да вдигнат такъв голям ток, ще трябв ад асе вгради охлаждане за чиповете, които го генерират, по-дебели корпуси и т.н. простотии. И най-кривото – при изгаряне на тази част от захранващата платка, губиш цялото устройство (а не както е сега – само адаптора).

Нови ревюта

Подобни новини