fbpx
0.3 C
София

USB-C стандартът вече ще поддържа до 240W захранване

Най-четени

Форумът за определяне на USB-C стандартите (USB-IF), който дискутира и приема всички технически характеристики и възможности на USB-C интерфейса представи нови, официални лога, които компаниите да използват за брандиране на своите USB-C кабели, аксесоари и кутии на потребителски устройства с интерфейса, които информират, че стандартът вече поддържа максимална мощност на трансфер на електрическа енергия до 240W. Целта е да се помогне за облекчаването на объркването относно различните видове USB-C кабели, които могат да се различават значително и в други параметри – като скоростта на зареждане и пренос на данни, които могат да предложат на потребителите.

Естествено, USB-IF, чиито решения често объркват потребителите, е избрала да „опрости“ нещата по единствения начин, който владее от години: като представи куп нови лога, които скоро ще украсят опаковките на всички кабели, аксесоари, зарядни устройства, смартфони, таблети и друга потребителска електроника.

С гласуването на новите промени и с новото маркетингово представяне на подобренията в USB-C стандарта, най-важната информация за потребителите е, че при използването на подходящия кабел, интерфейсът ще поддържа до 240W трансфер на енергия, което на практика ще даде възможност дори едни от най-мощните и енергоемки лаптопи на пазара и други устройства, да изоставят старите тежки зарядни адаптори със специфични портове, като преминат към USB-C. Разбира се, това е само един пример за безброй възможните приложения на увеличените възможности на интерфейса.

Отделно, новите лога за сертифицирани USB-C устройства ще обозначават и максималната скорост на трансфер на данни за дадено устройство / аксесоар, заедно с мощността. Така например има предвидени лога за USB-C интерфейс поддържащ до 40 Gbps скорост на трансфер на данни, както и такива за поддържана мощност от 60 до 240W. Изненадващо за много технически специалисти и обикновени потребители обаче идва новината, че тези два параметъра на USB-C стандарта не са обвързани взаимно – така е възможно, хипотетично, да попаднете на кабел, който поддържа зареждане до 240W, но в същото време да има много големи ограничения при трансфера на данни и обратното. Разбира се, предвидено е и отделно сертифициране за кабели, които предлагат еднакво добри скорост за трансфер на данни и енергия.

В сравнение с по-скъпия, но по-прост Thunderbolt 4 стандарт, при който има само един тип кабел, който покрива максимума от всички възможно спецификации, в останалата част от света на USB-C в момента цари до голяма степен бъркотия. Част от това се дължи на факта колко бързо се промениха стандартите на USB-C през последните няколко години, тъй като технологиите се подобриха, хардуерът се подобри и устройствата се нуждаят от по-бърза поддръжка на трансфер на данни и зареждане. Но има още много път, преди USB-C да постигне своя пълен plug – and – play потенциал, който преди всичко да идва с удобство за потребителите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини