fbpx
5.8 C
София

Защо Google се отказа от дигитализираните банкови разплащания през Google Pay?

Най-четени

По-рано стана ясно, че Google отменя плановете си за управление на банкови сметки на потребителите чрез приложението си за мобилни разплащания, както съобщиха от компанията в петък.

Миналата година електронният гигант обяви сериозен план за основен редизайн на услугата Google Pay, която към момента позволява на хората да дигитализират своите дебитни карти, така че да се разплащат свободно на ПОС терминали и да теглят от АПС устройства само с мобилния си телефон, с помощта на NFC интерфейса, без да се налага да използват физическата си дебитна карта. Предвижданите промени трябваше да разширят фокуса на услугата върху онлайн банкирането, като Google успя да привлече на своя страна партньори в лицето на няколко банки и финансови институции, включително Citi и Станфордския федерален кредитен съюз, за създаване на „първата мобилна“ банкова сметка, наречена Plex, без месечни такси или такси за овърдрафт (финансови операции със суми, надвишаващи нетната наличност по банковата сметка на потребителя).

Google обеща по-добро потребителско изживяване в мобилното банкиране, което ще предложи на потребителите, разчитайки на собствените си високи разработки в областта на софтуерните решения и изкуствения интелект. Сега обаче изглежда компанията е решила да се отдръпне от този проект.

„Работата ни с нашите партньори направи изключително ясно откроима тенденцията, че има потребителско търсене на прости, безпроблемни и сигурни цифрови услуги за разплащания – онлайн и в магазините“, се казва в изявление на представител на Google. „Ние актуализираме нашия подход, за да се съсредоточим предимно върху предоставянето на дигитални възможности за банки и други доставчици на финансови услуги, вместо да служим като доставчик на такива услуги.“

Промяната в плановете идва месеци след като Цезар Сенгупта, ветеран от Google и ключов ръководител на проекта за разширяване на Google Pay, напусна компанията. Неговото място на ръководител на проекта беше заето от Бил Реди, бивш главен оперативен директор на PayPal, който работи в Google като председател на търговските операции. Wall Street Journal по-рано съобщи, че Google се отказва от инициативата.

Секторът на финансовите услуги и финтех технологиите примами много от най-големите технологични компании в света – от Apple до Samsung. През 2019 г. Apple обяви собствена кобрандирана кредитна карта, наречена Apple Card, лансирана в партньорство с Goldman Sachs. Услугата предлага възможност за ежедневно теглене и връщане на пари в брой, физическа карта и липса на годишни такси или мораторна лихва при закъснели плащания.

Оттеглянето на Google от проекта за дигитализиране на банковото дело подчертава трудностите, които Силициевата долина и технологичните лидери изпитват, в начинанията си на проникване в сектора. Усилията на други технологични компании, като проектът на Facebook за собствена криптовалута, също бяха прекратени.

Защо обаче Google се отказа?

Причините могат да бъдат няколко, смятат анализатори и експерти от финансовия свят и специалисти от сферата на финтех технологиите. Една от главните причини е, че банковите институции, по своята същина, почти навсякъде по света, дори в най-иновативните страни, оперират тромаво. Бидейки големи корпорации с множество членове на борда на директорите, множество съветници, специалисти и директори по въпросите за регулиране на продуктите за крайни клиенти, инвестиционните решения и технологичното осигуряване, банковите институции вземат решения за големи промени изключително трудно. Тази тяхна особеност може да се наблюдава и в сферата на всички други големи акционерни дружества и корпорации, но при банките има и допълнителни утежняващи фактори – като например високата чувствителност на данните, с които банките оперират, засиленият надзор и различните органи и институции, които следят и пряко насочват и регулират тяхната дейност. С цялата тази тежест на гърба си, банките се дигитализират бавно и трудно.

За да може Google да осъществи плановете си за банкови разплащателни услуги, предлагани през платформата Google Pay, компанията се нуждае от няколко банкови партньори, които да могат да реализират информационна система, която предоставя високо ниво на сигурност на клиентските данни, с които се оперира, като в същото време и предостави достъп на Google и нейните платформи, за да може компанията да предостави своите планирани иновативни финансови услуги.

Това обаче може да се окаже трудна задача. Още повече, когато са необходими партньорски отношения с няколко банки, които се конкурират на пазара помежду си, но и в същото време се опитват да предложат същите дигитални продукти, които иска да предложи Google Pay, но през собствена платформа. Така например, много американски банки и такива от целия свят, избират да не дават възможност за токенизиране на собствените си дебитни и кредитни карти през платформата на Google Pay, а избират да създават собствени приложения с възможност за NFC разплащания и мигновени транзакции. Това често е съпътствано с допълнителни разходи, но само по себе си представлява солидна маркетингова инвестиция от името на банката, която ѝ позволява да не зависи в предлагането си на едни от най-иновативните и харесвани от потребителите компании, от трета страна, каквато се явява Google – като по този начин банките се избавят не само от подобна зависимост, но и от финансовите ангажименти и заплащането на комисионни за дигиталните услуги на Google.

В допълнение, Google е популярна и със своите високи комисионни, които надчислява на всички трети страни, които използват нейните услуги. В този ред на мисли, напълно възможно е компанията да не е успяла да намери стратегически банков партньор на този етап от работата си по проекта за разширяване на Google Pay, поради чисто финансови причини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини