fbpx
13.8 C
София

VMware ще спре да описва хардуера като мъжки и женски според нови препоръки за терминологията

Най-четени

VMware е поредната компания, която пуска препоръки и правила за премахването на дискриминационен език от дейността си. Организацията обаче отива една стъпка по-напред от останалите, засягайки специфични термини от хардуера и виртуализацията, които имат полово определение.

Става на въпрос за инициатива на име Offensive Terminology Effort

Документацията по нея е видяна от The Register. Интересна част от нея засяга хардуера и окабеляването. Например, женските накрайници трябва да спрат да се наричат женски (female). Новите правилни термини са „жак“ (jack) и „гнездо“ (socket). За мъжките накрайници (male), новата правилна дума е „плъг“ (plug). Компанията се надява използването на „той“ и „тя“ да се замени с употребата на „те“.

Препоръчани са и промени по отношение на термини, които се използват често в областта на сървърната виртуализация

Например, „убий“ (kill) трябва да се замени със „стоп“ (stop). Софтуерните разработчици ще трябва да спрат да използват термина „изгонване“ (eviction), що се отнася до преместването на виртуална машина на нов хост.

В насоките се среща препоръка думата “прекъсване“ (abort) също да бъде заменена със „стоп“ (stop). Термините за изолация „segregate” и “segregation” трябва да се заменят с термините за отделяне – “separate” и “separation”.

Може би вече се досещате, че думите “master” и “slave” (господар и роб), също са забранени. Друга дума с подобна съдба е тази за “черен списък“ (blacklist), която трябва да бъде заменена от „denylist“. “Black Hat” пък се заменя от „unethical” – неетично.

Има и някои изключения, които за сега не са засегнати – „black box“, “black hole” и “black screen” (черна кутия, черна дупка и черен екран).

От VMware предоставят и списък с думи, които са щастливи да останат в употреба

  • invalid (като прилагателно) – невалиден
  • masterful – майсторски
  • mastermind (като съществително или глагол) – ръководител, ръководя.
  • masterpiece – шедьовър
  • master plan – главен план
  • masterstroke – шедьовър
  • simple – прост
  • white board – бяла дъска

VMware иска да спре употребата на още три термина – „гето“ (ghetto), „прекъсвач“ (kill switch), „позор“/“петно“ (taint).

За тях обаче все още няма алтернатива

Както казахме, има много компании, които в момента се занимават с подобни промени. Друга голяма компания, която се зае да прави промени, в следствие на протестното движение в САЩ, е Google. От The Register обаче все още не са се сдобили с документация, чрез която да се сравняват думите и термините, които ще бъдат заменени.

От документите не става ясно кога и как VMware ще направи прехода към „новия език“. Все още компанията не е отговорила на запитванията по темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини