Още от следващата година на Луната трябва да започне работа бърза мобилна мрежа. Vodafone, който е един от най-големите мобилни оператори в света заяви, че възнамерява да разгърне лунна 4G мобилна мрежа.

Необходимото оборудване ще бъде доставено на Луната с една от ракетите Falcon 9 на SpaceX. Ще бъдат транспортиране на техника и мачти на Nokia, ще се стриймва видео с висока резолюция с помощта на германска комуникационна техника.

Ракетата ще транспортира до Луната роувърите ALINA, проектирани от PTS и произведени от Audi. Новата 4G мобилна мрежа ще осигурява връзка между роувърите и със Земята. Vodafone отбеляза, че този тип връзка е много по-ефективна и икономична в сравнение с обикновената радиовръзка.

Планира се изучаване и изследване на мястото, където през 1972 година кацнаха астронавтите на Apollo 17 и оставиха транспортни машини и друга техника.

По амбициозния проект работят германската компания Vodafone Germany и групата учени Part Time Scientists.

Да си припомним, че Part Time Scientists (PTS) взе участие в проекта Google Lunar X Prize и представи концепция за лунен роувър, който трябва да бъде спуснат близо до мястото, където кацна Apollo 17.

Изпълнителният директор на Vodafone Germany каза: „Ние ще направим всичко възможно на Луната да кацнат устройства на германска компания и ще изградим първата в света LTE мрежа в космоса. С тази стъпка проправяме пътя за бъдещи лунни мисии. А когато Илън Мъск изпрати през 2018 година своите първи пасажери в орбита около Луната, нашата мобилна мрежа Vodafone LTE вече ще работи„.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ХиХи
ХиХи
3 години

И на кой ще му трябва 4g на Луната на ЛУНА ли?

Хмм
Хмм
Отговор на  ХиХи
3 години

За да могат да гледат извънземните 4К порно със землянки.

Кольо
Кольо
3 години

То хубаво това роботче, ама ми писна само от такива изпълнения, те станаха повече от достатъчно. Да се поокопитят малко повече с работата по пилотираните мисии, че евентуално да доживеем да ги видим. Аз примерно нямах късмет да се родя 15 години по-рано и да видя на живо осъществяването на американската лунна програма, да не стане така, че да нямам късмета да доживея до началото на новото настъпление на хора в реалният космос.

Анонимен
Анонимен
3 години

Поредната ялова глупост в стил „Мъск“. Следващият също толкова смислен чифтокопитен екскремент сигурно ще е за обущарница на Меркурий…

112
112
3 години

Що за нахалство, на какви честоти ще работят, лиценз за Луната ще плащат ли? Наблюдаваме ЕС в цялата му прелест, явно усвояват еврофондове с идиотски проекти.

Изидоро
Изидоро
3 години

Според мен Луната се подготвя за някакъв тип заселване и за лунен туризъм.
Тогава има голям смисъл от 4G връзка с всичко и всички, които са там.
Иначе сигурно и за връзка с роувърите има смисъл такава връзка, но не сем специалист и не мога да дам мнение по въпроса.

Кольо
Кольо
Отговор на  Изидоро
3 години

Докато стане факт напредъка нужен за заселване на Луната, особено на цивилно(не обучавано за астронавти) население, или поне правенето на лунен туризъм, напредъка в преноса на информация, ще е сигурно стигнал 6-то, или дори 7-мо поколение. Няма никакъв смисъл да се изразходват с едва 4-то поколение, още повече, че хардуер с възможности като за 5-то поколение, още сега може да се изработва в малки серии, колкото биха били нужни за лунните мисии в най-близкото бъдеще.

Изидоро
Изидоро
3 години

В потвърждение на долния ми коментар са две статии от „Калдата“, които се появяват долу : „Японската компания Ispace ще слага рекламни билбордове на Луната“ и „Доналд Тръмп възнамерява отново да изпрати американци на Луната“. Така, че посещения на Луната се очаква да има доста в близкото бъдеще. Ако си спомняте Луната вече е парцелирана и много хора си закупиха парцели там. Росен Плевнелиев също има имот. На Луната също се подготвя интензивен добив на полезни изкопаеми и особено на изотопа Хелий-3. „Добивът на 1 тон от ценния изотоп ще струва милиард долара, което е поносимо за днешните икономики ЦИТАТ… Виж още »

Изидоро
Изидоро
3 години

За последно ще добавя, че има планове ( мисля че на НАСА ) за построяване на временна станция на Луната , която ще бъде междинна спирка за изследване на Слънчевата система и по-специално на Марс.

Както се вижда потребители на 4G интернет се очаква да има доста.