Още от следващата година на Луната трябва да започне работа бърза мобилна мрежа. Vodafone, който е един от най-големите мобилни оператори в света заяви, че възнамерява да разгърне лунна 4G мобилна мрежа.

Необходимото оборудване ще бъде доставено на Луната с една от ракетите Falcon 9 на SpaceX. Ще бъдат транспортиране на техника и мачти на Nokia, ще се стриймва видео с висока резолюция с помощта на германска комуникационна техника.

Ракетата ще транспортира до Луната роувърите ALINA, проектирани от PTS и произведени от Audi. Новата 4G мобилна мрежа ще осигурява връзка между роувърите и със Земята. Vodafone отбеляза, че този тип връзка е много по-ефективна и икономична в сравнение с обикновената радиовръзка.

Планира се изучаване и изследване на мястото, където през 1972 година кацнаха астронавтите на Apollo 17 и оставиха транспортни машини и друга техника.

По амбициозния проект работят германската компания Vodafone Germany и групата учени Part Time Scientists.

Да си припомним, че Part Time Scientists (PTS) взе участие в проекта Google Lunar X Prize и представи концепция за лунен роувър, който трябва да бъде спуснат близо до мястото, където кацна Apollo 17.

Изпълнителният директор на Vodafone Germany каза: „Ние ще направим всичко възможно на Луната да кацнат устройства на германска компания и ще изградим първата в света LTE мрежа в космоса. С тази стъпка проправяме пътя за бъдещи лунни мисии. А когато Илън Мъск изпрати през 2018 година своите първи пасажери в орбита около Луната, нашата мобилна мрежа Vodafone LTE вече ще работи„.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари