Брекзит съвсем не е единствената грижа на Лондон.

Британският телекомуникационен оператор Vodafone предупреди официален Лондон, че отстраняването на китайската компания Huawei от възможността да сключва договори с държавата ще накърни сериозно интересите на страната да е лидер в 5G революцията. Освен това, това ще означава и ревизиране на 4G мрежата, което ще коства милиони на Великобритания.

Британската компания застава зад позицията на китайския телеком, който призовава за налагането на пан-европейски правила за сигурност, чрез които ще бъде тествано и проверено оборудването и мрежите на всички големи играчи в сектора, не само на Huaweи, предава Sillicon.co.uk.

На кръгла маса, организирана от Vodafone, компанията заяви убедеността си, че евентуални забранителни мерки, насочени към китайската компания ще струват милиони на оператора и ще коства лидерството на кралството в подготвеността на Острова за 5G. По време на провелия се в Барселона миналия месец Световен мобилен конгрес, изпълнителният директор на Vodafone Ник Рийд заяви мнението си, че забраната ще окаже изключително негативно влияние за националната инфраструктура и ще забави разпространението на 5G в Европа вероятно с две години.

Понастоящем, Huawei има вече открит специален център във Великобритания, където експерти по сигурността могат да направят официален преглед на оборудването, което предлага компанията, в търсене на скрити функционалности. Huawei призовава също така за създаването на подобен център, който да оперира на европейско равнище. Компанията откри тази седмица сходен център и в Брюксел, където може да комуникира директно с европейските политици и експерти.

Що се отнася до откриването на център, в който да бъде направен преглед на оборудването на всички големи компании, то задачата ще бъде трудна, ако не непосилна. Това е мнението на главният технологичен мениджър във Vodafone Скот Пети. За целта ще е нужно всички засегнати страни да се чувстват достатъчно уверени да осигурят изходния код на своите продукти в една обща среда – нещо, което според Пети, те ще са „невероятно изнервени“ да направят.

„Първото пускане на 5G ще изисква наличието на съвместимо 4G оборудване, което означава, че ако на Vodafone им бъде забранено да използват настоящата 4G инфраструктура на Huawei за преход към 5G, то ще им се наложи да извадят от строя съществуващите 4G базови станции и да ги заменят с оборудване, което идва от друг доставчик, за да могат да направят обновяването, на цена от стотици милиони британски лири и значително забавяне“, цитира медията Пери.

През тази седмица стана ясно също така, че официалните власти застават в подкрепа на Huawei в намерението им да съдят американското правителство, заради забраната, която Вашингтон наложи над възможността на компанията да сключва сделки с федералното правителство за доставка на оборудване. Huawei са най-големият доставчик в света на мрежово оборудване. В същото време, администрацията на Доналд Тръмп подхожда изключително агресивно в агитацията си към своите съюзници в Североатлантическия пакт, да последват примера им и да пренебрегнат услугите на китайската компания. За последно разбрахме това, че Вашингтон официално е заплашил Берлин, че ако не се съобрази със „съвета“ им, ще последват конкретни мерки – ограничаване на обмена на разузнавателна информация с Германия, решение, което потенциално може да има сериозни последици за националната сигурност на страната – положение, в което сякаш правителството на Ангела Меркел няма реално място за избор.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кьорав кон
Кьорав кон

И за къде толкова бързат да изграждат 5G? Телефоните, които го поддържат се броят на пръстите на 1-та ръка. Отделно с тези цени на въпросните устройства, имат поне 2 години още, докато реално ще им е нужна мрежа от 5-то поколение.

Бахти
Бахти

Мрежите от 5-то поколение не се изграждат само за да си цъкате фейсбоклука на телефона, гледайте малко по-далеч от носовете си.

Кьорав кон
Кьорав кон

Сериозно? В случая, от Vodafone говорят за пари и как ще им коства милиони лири за подмяна на текущите станции с нови. От къде мислиш, че ще дойдат тези пари, ако не от масовия пптребител цъкащ фейсбоклука си? За тях това е инвестиция, която ще им донесе нови клиенти, договори и при това на по-високи от текущите сметки, които абонатите им заплащат.

Бахти
Бахти

Както вече казах, гледайте по-далеч от носовете си и фейсбоклука и се ограмотете малко, що е то „умни градове“, „IoT“, автономни коли и т.н. Високата скорост на DL при смартфоните/таблетите е само бонус, ниската латенция и голямата пропусквателна способност е това което се търси в мрежите от 5-то поколение.

Кьорав кон
Кьорав кон

След 4 години в Лондон, мога да кажа, че все още е далеч от идеята за „умен град“. Болшинството от населението са с доходи под средното за да си позволят горе изброените неща. Точно за това смятам, че масовия потребител е този, към който ще е насочено 5G в началото а както вече казах, липсата на устройства, поддържащи 5G е основателна причина да не избързват. Автономни коли, IoT и други такива няма как да им донесат необходимите приходи. Въпреки, че имат доста скъпи коли, мнозинството са средна класа…дори съм виждал Лада петица да се движи на Марбъл Арч. Въпреки, че… Виж още »

Бахти
Бахти

Нали се сещаш, че без изградена инфраструктура всички неща които съм изброил няма как да се случат? Ако визираш изгнилите ябълки и че няма да имат мобилно у-во с 5G модем преди 2020-та ми е през оная работа, в момента излизат все повече и повече андроид у-ва с 5G възможности, да не говорим за у-вата които се прехвърлят от 2G на 5G (като ФП например).

M Schadd
M Schadd