Volkswagen гарантира, че батериите на VW ID издържат 8 години или 160 000 км пробег, запазвайки 70% от капацитета си

12
1672

Компанията Volkswagen официално обяви, че електромобилът VW ID.3, както и всички електрически автомобили от серията ID ще има 125 KW скоростно зареждане, както и 8-годишна гаранция на акумулаторния блок, включваща 160 000 км пробег.

Германският автомобилен производител гарантира, че след 8 години използване или 160 000 км пробег капацитетът на акумулаторния блок ще бъде минимум 70% от първоначалния. Това означава, че за стартовата версия ID.3 1ST с 58 KWh батерия и пробег 420 км капацитетът на акумулаторния блок няма да намалее под 40,6 KWh, а пробегът няма да намалее под 300 км.

И още, компанията потвърди, че пробегът на електромобила VW ID.3 с акумулаторен блок с капацитет 45, 58 и 77 KWh е съответно 330, 420 и 550 км според WLTP цикъла.

Батериите на тези електромобили ще поддържат бързо зареждане с мощност до 125 KW, което означава, че на всеки 30 минути зареждане ще бъдат добавяни по 260 км пробег. Едновременно с това Volkswagen представи своите нови модели настенни домашни зарядни (wall boxes) с мощност до 11 KW, които могат да бъдат поставени вкъщи или на работата за продължителни нощни или дневни зареждания.

Volkswagen счита, че 50% от притежателите на електромобилите VW ID. ще си ги зареждат вкъщи, 20% от тях – на работата, 25% на публични места и само 5% – в станциите, разположени около аутобаните. Но процентът на последните бързо ще нарасне, понеже при типичните европейски пътувания, например от Хамбург до Мюнхен или от Торино до Париж с разстояние около 800 км ще са необходими само едно-две зареждания в зависимост от капацитета на акумулаторния блок.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Ако човек живее в блок и си купи таз „народна кола“, чудно ми е как ще си я зарежда от петия етаж …

vw anti fan
vw anti fan

Само че средностатистическия германец тези километри ще ги направи още първите 2 години, а след това какво правим ? -> За Горубляне

Радо
Радо

Глупости пишеш. Средния пробег в Германия е около 12 000 км на година.

Morgan
Morgan

Това на бабата дето само ходи до магазина ли?

Наско
Наско

Нали все ревете че нямате пари, къде ще ходите?

Почти
Почти

В този клас т.е. голф класа средния пробег е 15 000 – 20 000 км, като това разбира се не включва служебните автомобили които са всъщност основната маса автомобили стигащи до нашите автокъщи заради по ниската си продажна цена особенно ако се купуват на пакет и със среден годишен пробег 30 000 – 90 000 на година в зависимост от предназначението им но те не са мерило за пазара назапад както твърди онзи трол по горе 🙂

Тахтун
Тахтун

Има нещо вярно в това – бях харесал преди години едно Мондео на 4 години в германския сайт – изглеждаше съвсем прилично, а цената беше приемлива. Като се загледах обаче германецът беше написал, че пробегът е 1240000 км! Такъв екземпляр ще дойде тук, ще го направят 120 000 км и готово!

Пенчо
Пенчо

Ми купи си Тесла. Имат гаранция за 1 000 000 мили което е 1 600 000км. На практика е вечна кола.

Кварк
Кварк

Сега остава нашите джамбази да открият начин, как издухалата батерия да мине някак си още 1000 км, за да може нашенеца да купи „убавицата“ и да черпи за „нова“ кола. После да си я троши в главата. Трудно ще стане със електричките на вторичния пазар.

Пенчо
Пенчо

Само дето капацитета колко пробег има се показва само като отвориш врата. И това не може да се върне с отверка както се прави на всички останали коли дето все са на под 100 000км.

Мето
Мето

Вторичен пазар за електрически няма да има изобщо. Кой ще купи 6-годишна кола, на която трябва да плати ремонта за смяна на батерията, който ще я оскъпи повече от нова. Златна мина за автомобилната индустрия – премахва се с един замах вторичния пазар, който и без това им е трън в очите. Пет години и хайде за рециклиране. Интересно и защо приемат тези 70% за край на живота на батерията, дори за индустриални батерии например, работещи при перфекти условия при равномерна температура и без вибрации, още при 80% се счита, че не може да се разчита на тях. Май тези… Виж още »

bai ivan
bai ivan

Аре глупости до шия пак. Една акумулаторна батерия кара при активно ползване и зареждане до 2-3години, да не мислите, че на електричките са много по различни и са измислили гига нано технология за колите на Марс? Когато ти умре алтернатора и динамото на автомобила, с един акумулатор изкарваш приблизително 100км с консуматорите, които използва автомобила средно. Това са градски автомобили, за до 100-тина километра на ден, а не да я лепнеш от София до Варна, щото ще умре още на Сопот, ако преди това не са те набили на магистралата, че се влачиш с 80км