Volkswagen показа робот за зареждане на електрически автомобили – има си и очи

4
679

Volkswagen обяви, че е създаден прототип на робот за зареждане на електрически превозни средства. Той беше показан за първи път в концепция през 2019 година. Разработката на идеята ще продължи активно. Роботът си има мигащи дигитални очи и издава звуци като R2-D2.

На теория той работи по много прост начин

Когато паркираш колата си в гаража, ти или самата кола ще може да изискате зареждане на батерията. Роботът се откачва от докинг станцията си, закачва се към някоя от наличните батерии, влачи я до колата и я свързва с нея. След това се връща на докинг станцията и чака за следващи инструкции. Когато дадено зареждане приключи или искаме да ползваме колата, роботът идва, откачва батерията и я връща при докинг станцията, където тя ще се зареди, предават от SlashGear.

Идеята е интересна, но има няколко проблема, които все още не са адресирани от Volkswagen

  • Автомобилите ни ще трябва да са свързани към някаква мрежа, която да комуникира с робота. Все още няма установен стандарт как това да се случва, за да има възможност за връзка от тип V2X – vehicle to everything (превозно средство към всичко).
  • Става въпрос за прототип. Това предполага, че компанията разполага с работеща версия, но тя не беше показана. Видяхме реклама на робота и няколко снимки, които ще ви покажем.

Друго направление, в което VW работи, е изграждането на мрежи за бързо зареждане в САЩ и Европа

След Дизелгейт скандала, компанията е много упорита в развитието на вариантите за устойчиви автомобили. Повечето собственици обаче ще зареждат колите си в дома или на паркинга, където спират за работа или пазаруване. Един такъв робот ще има много пълноценна запълваща роля, която в действителност може да помогне на собствениците.

Производителят няма да разчита само на робота за улесняване на крайния потребител, дори и той да проработи на 100%

В момента текат тестове на една по-различна идея. Те се провеждат в части от Китай и във Волфсбург, Германия. Идеята се състои в поставянето на батерии в нещо, което привидно представлява стандартна станция за зареждане.

Това ще позволи на собствениците в домашни условия да имат възможността да натрупат количество енергия, което да позволи бързо зареждане. Поне в началото, доста от електрическите мрежи за пренос на електроенергия няма да могат да поддържат такова зареждане в реално време.

От Volkswagen планират технологията да бъде готова и пусната на пазара през 2021 година. Спрямо робота, тя има два потенциални недостатъка. Няма очи и не издава иконични звуци, което ще бъде тъжно за някои хора.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари