В най-близко бъдеще се очаква професията „шофьор“ напълно да изгуби ценността си. Милиони работни места на таксиметрови шофьори, тираджии, разносвачи на стоки и много други, ще бъдат ликвидирани.

Във връзка с това, компаниите Ford, Toyota, Daimler, Waymo, Uber, Lyft, FedEx и организацията American Trucking Associatio се обединиха и създадоха групата Partnership for Transportation Innovation and Opportunity (PTIO) с цел недопускане на подобен проблем.

Според данните на бюрото по трудова статистика на САЩ, в сферата на транспорта работят около 3,8 милиона души. Най-разпространената професия в 29 американски щата е Шофьор на товарен автомобил. Над 1,7 милиона души са шофьори на камиони. Експертите считат, че именно товарните автомобили най-първи ще станат автономни. Goldman Sachs Economics Research прогнозира, че в пика на въвеждането на безпилотните камиони, пазарът на труда ежедневно ще губи по 300 000 работни места.

PTIO ще се занимава с изучаването на влиянието и възможните последствия от роботизираните автомобили на работните места. След това организацията ще проучва перспективите от използването на човешкия труд в условията на новата икономика с автономен транспорт. Ще се определят и правилата за безопасно движение на роботизираните автомобили.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за