fbpx
7.2 C
София

WeChat уведомява за неблагонадеждни хора, намиращи се в радиус от 500 метра

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Онлайн услугата Deadbeat Map разкрива не само местоположението, но и имената и провиненията на китайците от черния списък с длъжници. Китайското правителство счита, че това публично порицаване ще накара хората да платят и да се погрижат за репутацията си.

Достъп до списъка с длъжниците може да получи всеки потребител, използващ месинджъра WeChat, живеещ в Шъдзяджуан с население 2 241 000 жители. Достатъчно е да се инсталира мини приложението Deadbeat Map, специално създадено по поръчка на Върховния народен съд на Китай.

Изобразява се карта, показваща всички нередовни длъжници, намиращи се в радиус от 500 метра. Услугата предоставя и личните данни на всеки нарушител, включително имената, ID номера и провинението, за което е включен в Черния списък.

Ако наоколо има твърде много нередовни длъжници, компютърната система обявява червено ниво на опасност. Ако те са по-малко, цветовете са оранжев, жълт или син.

Нововъведението е част от системата за социален рейтинг на Китай. Засега тя не отчита всички аспекти от живота на китайците, а се фокусира предимно върху тяхната финансова и данъчна история. В черния списък се включват хора, които не са си платили данъците, глобите и месечните вноски в банките.

Несвоевременното изпълнение на финансовите задължения автоматично класифицира гражданина като неблагонадежден. А това означава, че му се ограничава достъпа до редица услуги, забранява му се използването на бързи видове транспорт, ограничават се местата, където може да работи. Освен това, личните данни на нередовните платци се публикуват в държавните сайтове, където всеки може да ги прочете.

Социалният рейтинг важи за всички и в черния списък се включват всякакви хора. TechInAsia съобщи, че в списъка с нарушителите е включен и известния китайски инвеститор Дзя Юетин, както и основателят на услугата за велосипеди под наем Дай Уей.

Върховният съд на Шъдзяджуан официално обяви, че е създал картата Deadbeat Map, за да накара нередовните платци да се срамуват. На потребителите на WeChat непрекъснато се напомня, че ако срещнат подобни хора, трябва да ги порицават за неизпълнените финансови задължения.

Китайският съд счита този подход за „креативно използване на интернет за идентифициране на измамниците“.

Месинджърът WeChat месечно се използва от над един милиард души. В Китай са концентрирани най-много потребители, понеже това приложение се използва не само за общуване, а и за заплащане на покупки, за резервации, за извикване на такси и още много други. Месинджърът реализира всичко това чрез екосистема от микроприложения.

Отделните китайски провинции се борят с неблагонадеждните граждани чрез собствени особено изтънчени методи. Така например, в провинция Гуейджоу, ако позвъните на телефонен номер на някой от черния списък, автоматично се съобщава, че ще се наложи да общувате с човек с нисък социален рейтинг. А в град Чънду на самотните майки се забранява да извършват някои видове покупки, докато не приключи делото за развод.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Denu
Denu
2 години

Това преложение в бг не може да се ползва – екрана ще е тъмно червен и нищо няма да се вижда.

shmaizera
shmaizera
Отговор на  Denu
2 години

а до парламента ще пищи аларма….

Denu
Denu
2 години

ТесhІnАѕіа cъoбщи, чe в cпиcъĸa c нapyшитeлитe e вĸлючeн и извecтния ĸитaйcĸи инвecтитop Дзя Юeтин, ĸaĸтo и ocнoвaтeлят нa ycлyгaтa зa вeлocипeди пoд нaeм Дaй Уeй.

Виновен че е повярвал на правитерството !

Оcнoвaтeлят нa ycлyгaтa зa вeлocипeди пoд нaeм Дaй Уeй решил за да е по евтино за ползвяне да не слага gps на колелата да не ти крадът защото живее в честен китай .

За 3 месеца от 28 000 велосипеда останали само 300 всичко друго е откраднато .

kuku
kuku
2 години

и на нас ни трябва такова, като не си плащат тока и вобще нищо не плащат да не ги пускат по влакове магазини и т.н.

Нови ревюта

Подобни новини