Наскоро публикувано изследване, цитирано от Digital Trends, съобщава, че китайската чат-услуга WeChat шпионира не-китайските профили.

WeChat, популярната услуга за обмен на мигновени съобщения, собственост на китайския технологичен гигант Tencent, е широко използван по целия свят, не само от китайските потребители. Според изследване на базираната в Торонто Citizen Lab, приложението осъществява строг мониторинг над потребителските акаунти, регистрирани с не-китайски телефонни номера. Целта на тези действия на WeChat е да захранва цензуриращите алгоритми, които приложението използва, насочени към китайските си потребители.

Заключенията в проучването на канадската организация се базират на проведен експеримент, при който се обменят „политически некоректни“ мнения между не-китайски акаунти. По-късно, когато същият информационен поток бил обменен между регистрирани в Китай акаунти, съобщенията били засечени и цензурирани. Citizen Lab твърдят, че макар и официално не-китайските регистрации да не подлежат на следене на съдържанието, то те биват следени – нещо, което не се съобщава в публични документи или споменавано от официални представители на Tencent.

Citizen Lab уточняват в изводите си от своето проучване, че няма доказателства следенето на информационните потоци на не-китайски потребители да се извършва по нареждане на китайското правителство. От Tencent на свой ред са коментирали, че те са получили резултатите от изследването и ги приемат сериозно, тъй като сигурността на данните и поверителността на информацията на потребителите им са част от основните ценности на компанията. „По отношение на предположенията, че ние участваме в следене на съдържанието на нашите международни потребители, ние може да потвърдим, че цялото съдържание, обменяно между нашите международни потребители остава конфиденциално. В качеството си на публична компания, ние се придържаме към най-високи стандарти и политиките и процедурите ни са съобразени със законите и регулациите във всяка от страните, в които оперираме“, гласи официалната позиция на Tencent.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари