fbpx
0 C
София

Weightless – мрежа между предмети и обекти в радиус до 10 км

Най-четени

Групата SIG (Special Interest Group), занимаваща се с разработването на безжични стандарти, е направила още една стъпка към времето, когато предметите и обектите ще „говорят“. Инженерите са провели демонстрационна симулация: те са научили железопътен мост да предупреждава хората за своята амортизация и разрушение, много преди това да се случи. Новата технология ще позволи в бъдеще да се изгради по-ефективна инфраструктура и тя да се ремонтира точно там, където е необходимо. Нещо повече, самата инфраструктура може да следи важни параметри. Например, един мост може да се затваря автоматично при превишаване на товара върху него. Всичко, което е необходимо, е малка кутийка с електроника, чийто размер не е по-голям от този на кутия цигари.

 

Същността на демонстрираната версия на Weightless е проста: в моста се вграждат сензори, които следят напреженията в конструкцията. Последните възникват редовно при преминаване на влаковете и от ветрови натоварвания.

Ако преди инженерите са отивали и проверявали мостовете ръчно, което е отнемало много време и не е било ефективно, то сега те могат да получават информацията в реално време от компютъра, благодарение на безжичния стандарт Weightless.

 

Weightless – това е безжична технология, която се използва за обмен на данни между базова станция и свързаните с нея хиляди машинни устройства в радиус до 10 км. За да работи, тя използва всяка свободна честотна лента от честотния диапазон за предаване на телевизионни канали. С популяризирането на Weightless се занимава групата Weightless SIG, която представи първата версия на стандарта през 2012 година. Технологията може да се използва за много цели: „интелигентни“ измервателни уреди, проследяване на транспорт и имущество, диагностика на здравето, широколентов достъп до интернет в отдалечени райони, системи за електронно плащане и мониторинг на промишлени машини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини