Днес WikiLeaks публикува още една порция документи в рамките на своята програма Vault 7, специално създадена за обнародване секретните документи на ЦРУ.

Новата информация се отнася до проекта Imperial и включва документи за три хакерски инструмента на ЦРУ за компрометиране на компютри, работещи под управлението на операционната система Apple Mac OS X и с различните Linux дистрибуции.

Това са следните три хакерски програми:

  • Achilles – инструмент за инжектиране на троянци в стандартните дискови инсталационни образи за OS X (.dmg)
  • SeaPea – невероятен рууткит за OS X системи
  • Aeris – автоматизиран имплант за Linux системи

Achilles е хакерски инструмент, даващ възможност на ЦРУ операторите за вмъкване на злонамерен код в стандартните приложения за Mac, които след това се опаковат в инсталационния .DMG дисков образ. Това е типичен агент за еднократно използване, който след инсталиране на операционната система работи във фонов режим и след изпълнение на подадената команда или задача, изтрива абсолютно всички свои следи от системата. Според документите, Ахил е създаден през 2011 година от експертите на ЦРУ.

SeaPea е рууткит за Mac OS X, който дава скрити възможност на операторите за стартиране на хакерски софтуер и може да скрива от потребителя файлове, процеси и връзки. За да бъде заразен Mac компютъра, е необходим root достъп.

Aeris е имплант, написан на програмния език С, който може да се използва за заразяване на Linux компютърни системи, включително Debian, CentOS, Red Hat, както и FreeBSD и Solaris.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари