18.6 C
София

Wikileaks стартира проект, посветен на глобалното шпиониране

Най-четени

Wikileaks публикува списък от 160 компании, включително големи корпорации като Alcatel-Lucent, Siemens и Northrop Grumman, които, както твърди сайтът, продават технологии за провеждане на мащабно следене. На свой ред тези технологии се използват от различни репресивни режими по целия свят.

Публикуването на списъка е част от съвместната кампания на Wikileaks и неправителствената организация Privacy International, осъществявана с помощта на още шест медийни компании. Главната цел на списъка, според главата на Wikileaks Джулиан Асандж, е да блокира използването на шпионски софтуер срещу цивилното население. Според Асандж, следенето от страна на държавните режими на собствените им граждани отдавна се е превърнало в бизнес за милиарди долари и водещата роля в него се играе от западни фирми, работещи в страни, които официално се застъпват за съблюдаване на демократичните принципи и ценности.

Както заявява Асандж, практически всички производители на шпионски технологии прекрасно знаят и разбират как точно се употребяват техните разработки по целия свят, още повече, че една голяма част от компаниите в списъка използват различни заобиколни пътища за внасяне на шпионското оборудване в държавите, управлявани от гореспоменатите режими.

„Кой има iPhone? А кой притежава BlackBerry? Кой ползва Gmail? Просто всички са под една шапка. Разузнавателните служби имат решение за шпиониране на всеки един от нас“, заяви на пресконференция пред журналисти Джулиан Асандж.

„През последните 10 години системата за незаконно масово следене се превърна в норма. Разузнавателните компании като VASTech тайно продават оборудване за непрекъснат запис на телефонните разговори на цели градове. Други решения в реално време следят местонахождението на всички мобилни абонати с точност до 50 метра. Пазарът на разузнавателни средства и технологии придоби фантастични мащаби“, добавя ръководителят на Wikileaks.

Според Асандж, именно заради допълнителните предохранителни мерки Wikileaks е отложила с няколко дни въвеждането в експлоатация на новата система за получаване на документи за сайта. Снощи въпросната система бе официално открита.

Припомняме, че наскоро Wikileaks (още преди старта на настоящата кампания The Spy Files) обвини компанията Trovicor, която по-рано бе част от Nokia Siemens Networks, в създаване на решения за следене на гражданите на Бахрейн. От NSN съобщават, че са продали Trovicor още през 2009 година след като е било установено „неправилно използване на технологиите.“ Освен това, не толкова отдавна група американски сенатори се обърна към администрацията на президента Барак Обама с молба за проверка на начина, по който сирийското правителство е получило в свое разпореждане най-новото мрежово оборудване на компаниите NetApp и Bluecoat.

Вчера Wikileaks публикува документ от 287 страници, голяма част от който представлява извадки от маркетингови и промоционални брошури, в които самите производители посочват двойствения или открито шпионския характер на своето оборудване. В допълнение, в документа са представени и материали на производителите на оборудване, до които няма публичен достъп и в които се дават инструкции „по организацията на шпионажа“.

Ще отбележим, че в списъка са изброени не само производители на телекомуникационно оборудване, а и разработчици на софтуер, като например британската антивирусна компания Sophos, която предлага решения, позволяващи на полицията бързо да получава информация от различен характер от телекомуникационните оператори.

Новия проект The Spy Files можете да посетите на адрес: https://wikileaks.org/the-spyfiles.html

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини