fbpx
3.5 C
София

Windows XP все още е една от петте най-популярни версии на Windows

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Изданието Windows Latest цитира данните на аналитичните компании NetMarketShare и StatCounter относно инсталираните и използвани версии на операционната система Windows през 2020 година. И до днес Windows 7 е сред лидерите.

На 14 януари 2020 година Microsoft прекрати предлагането на критични обновявания по безопасността и спря да оказва техническа поддръжка на потребителите с Windows 7. Софтуерният гигант предлагаше на всички потребители безплатно да се прехвърлят към Windows 10, ако имат действаща и валиден лиценз за Windows 7. Странното е, че милиони хора се отказаха от това предложение.

Според статистиките на StatCounter, към днешен ден Windows 7 е инсталирана на 17,6% от Windows компютрите в целия свят. През 2019 година делът на тази ОС бе 25,26%. Тоест, след окончателното прекратяване на поддръжката делът на Windows 7 е намалял едва с 8%.

NetMarketShare публикува по-различни числа. Според тяхната информация делът на Windows 7 към днешен ден е 21%, което е с 10% по-малко в сравнение с миналата година.

Подобно масово използване на Windows 7 навярно е свързано с това, че има много компании, които са си купили лиценз за тази операционна система и изобщо не бързат да се обновяват до Windows 10, за да избегнат допълнителните разходи, свързани с обновяването на компютърния парк и необходимостта от допълнително обслужване. Нещо повече, на практика всичкия съществуващ към днешен ден софтуер продължава да се оптимизира за Windows 7.

Парадоксално е, но и двете компании показват, че сред петте най-популярни версии на операционни системи е и Windows XP, но с дял под 1%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини