Wood Mackenzie: електрификацията на енергетиката и транспорта ще сринат цената на нефта до 10$ за барел

6
481

Ако светът успее да реализира планираната електрификация на енергетиката и транспорта, и изпълни условията на Парижкото споразумение за климата, то към 2050 година цената на нефта ще се срине до $10 за барел. Експертите на Wood Mackenzie прогнозират, че търсенето на нефт ще започне да намалява още през 2023 година.

В доклада на аналитичната агенция Wood Mackenzie се казва, че ако повечето държави предприемат решителни мерки за ограничаване на глобалното затопляне в пределите на 2 градуса по Целзий до 2050 година, както предвижда Парижкото споразумение, то търсенето на нефт „значително ще намалее“.

Експертите твърдят, че към средата на века енергийният пазар ще бъде до голяма степен електрифициран и ще измести „мръсните“ въглеводороди от типа на нефта. Според този сценарий, към 2050 година търсенето на нефт ще спадне със 70% в сравнение с това към днешен ден.

Според тази прогноза, спадът в търсенето на нефт ще започне през 2023 година и ще продължи бързо да нараства с по два милиона барела на денонощие (към днешен ден добивът на нефт е около 100 милиона барела).“Смъртоносният удар“ ще се случи, когато цената на еталонния нефт Brent падне до $37-$42 за барел, което е пределът на рентабилността за почти всички нефтодобивни компании.

Към 2040 година цената на нефта ще слезе в рамките от $28 до $32 за барел, а към 2050-та – от $10 до $18. В света ще останат твърде малко места, където добивът на нефт ще бъде рентабилен дори и при тези цени. Това са страните от Близкия Изток, частично Русия, Казахстан, Иран Мексико и Венецуела.

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари