fbpx
13.5 C
София

WordPress задвижва 40% от уеб сайтовете в света

Най-четени

Най-популярната CMS в света продължава да расте и новите данни от W3Techs разкриха, че 40 процента от мрежата или два от всеки пет уебсайта вече използват WordPress.

Въпреки че има много алтернативи на WordPress за всевъзможни цели, включително платформи като Shopify и Suarespace, WordPress все още е лидер на пазара, като изглежда това ще остане така още много дълго време.

Разбира се, нещата стоят така, защото в допълнение към сайтовете, задвижвани от WordPress, около тази CMS система е изградена и цяла една еко система, която включва повече от 58 000 приставки и над 8000 готови теми и дизайни, а много компании дори предлагат създаване на персонализирани дизайни за WordPress, от каквито потребителите и бизнеса биха могли да имат нужда.

В същото време много компании и организации изкарват прехраната си, създавайки WordPress сайтове или помагайки на потребителите да го правят. Те включват както услуги за готов хостинг на WordPress сайтове, така и обикновени хостинг доставчици, които предлагат голям набор от услуги, но основно привличат потребители с автоматизираната си система за бързо инсталиране на платформата и по-нататъшна техническа поддръжка. Такива компании са Bluehost, Dreamhost и дори компанията, която стои зад WordPress, Automatic. Най-голямата такава услуга в света обаче все още е WP Engine, която е известна със своите WordPress услуги. Отделно, платформата отваря едни изцяло нови пазарни сектори за компании и дизайнери, които продават готови теми за крайни потребители, които могат да бъдат редактирани и модифицирани спрямо техните изисквания изключително гъвкаво, а съществуват и дори разработчици, които създават и платени разширения за WordPress, които обслужват различните нужди на уебсайтовете на обикновените хора и компаниите.

Нарастващ пазарен дял

За да стигне до тези най-нови статистически данни за използването на системата, W3Techs използва данни от 10-те милиона уебсайтове на Alexa, както и списъка на Tranco, за да избегне отчитането на паркирани домейни, сайтове със спам и такива с малко или никакво съдържание.

Според данните WordPress е увеличила потребителската си база от 10 милиона инсталации през 2011 г. до 40 милиона активни сайта днес. Системата също така държи и 64,3% от пазара на CMS системи.

От сайтовете, които използват WordPress, домейнът от най-високо ниво .blog има най-висок пазарен дял – 92,2 процента, последван от домейна .news със 87,1 процента. Домейнът от най-високо ниво .mil, от друга страна е с най-ниска употреба на WordPress, тъй като съкращението идва от „military“, а военните сили по света предпочитат да използват DotNetNuke.

Що се отнася до страните с най-голямо използване на WordPress, Южна Африка води, следвана от Иран, Израел и Испания. Китай, Южна Корея и Русия обаче са страните с най-ниска употреба на WordPress.

Един от най-големите двигатели на скорошния растеж на WordPress вероятно се дължи на факта, че много потребители и фирми създадоха нови уебсайтове по време на пандемията от коронавирус.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини