Администриращите популярната система за управление на съдържанието WordPress планират въвеждането на автоматични обновления. По този начин, те ще предпазят не само множеството собственици на интернет ресурси и посетителите на тези страници, но и голяма част от уеб пътешествениците, като цяло. Последното твърдение може да звучи смело, но вземайки предвид, че над 34% от сайтовете в WWW са изградени именно на WordPress, това си звучи на място.

Остарелите WordPress инсталации представляват сериозен риск, като освен за кражба на данни, те се използват за разпращане на спам и зловреден код, малвъртайзинг, ботнет операции и др. В момента WordPress поддържа последните шест големи версии на системата, които са от 4.7 до 5.2. Планът на организацията е да обнови автоматично постепенно, започвайки от сайтовете, които използват все още версия 3.7, предава ZDNet. Планира се първо да бъдат обновени два процента от въпросните сайтове до версия 3.8. След това ще се предприемат действия към 18%, а след това – останалите 80%. Следвайки същата схема, WordPress ще обнови страниците до по-горни версии, повтаряйки същите стъпки, докато се достигне до поддържана версия.

От WordPress обясняват, че ще наблюдават внимателно процесите по принудително обновяване за отделните сайтове и при нужда обновяването може да бъде спряно и ресурсът да бъде върнат към предишна версия на системата. В подобни случаи, на администриращият страницата ще бъде изпращан имейл с предупреждение да премине към по-нова версия ръчно, ако не иска сайта му да бъде хакнат.

Според ZDNet, WP сайтовете на основата на версии от 3.7 до 4.7 съставляват 11.7 процента от всички интернет ресурси – става въпрос за десетки милиони.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Те автоматично обновяват от години, но да разбирам ли, че дори собственика да е забранил обновяването, те ще го направят срещу неговото изрично желание?! Това ми звучи доста нагло и … страшно! Значи има задна врата, която да дава дистанционно управление от фирмата WordPress Foundation да си правят какво си искат. Ако никоя организация не ги изправи пред съд, значи ние потребителите сме напълно безправни – не знам почти програма, която остана да не иска месечно плащане вместо просто да си я купиш, а отгоре на всичко и почти всички програми вече ни насилват да обновяваме без право на избор….… Виж още »

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Малко факти срещу пропаганда:

– WordPress е безплатна;
– Обновяванията в момента са само на малките версии;
– Заради компютърни илитерати в момента огромна част от спама и заразите се пренасят от хакнати сайтове със стари версии;

Българинът мрази развитието и е последното човешко същество, което е въвело тослетнстс хартия, много се е дърпало да си стои статично.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Прочел, непрочел, разбрал, недоразбрал, важното е параноята на тролско-селско-назадничевото мислене да се изсере. Нито една дума от казаните не се базира на факти, параноични-тролски тъпотии, вие живеете в паралелна вселена, бе, затова като отидете в цивилизована държава вършите предимно черната работа, щото цял свят се чуди откъде ги измисляте тия типотии.

Ако ме питаш мен, WordPress наистина трябва да стане платена и така да се изчисти интернет от лесно хостване на съдържание на тролове, които най-мразят да плащат.

Марш в Русия, мазен трол!

bla bla
bla bla

до Долу тоталитарните диктатури

Aве момче вземи се успокои малко ще си докараш инфаркт

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

@bla bla

Не се гаси туй що не гасне!

Винаги срещу тъпите ви назадничави идеи в противоречие с тенденциите в цял свят. Това е “свещена война” срещу назадничевото ви закостеняло мислене, което държи България в дъното на всички класации!

Сашо
Сашо

@Долу тоталитарните диктатури
Лумпен, успокой се, че верно ще получиш херния от напъване. Много си елементарен, като цвичка си. Нали се сещаш, че има и други БЕЗПЛАТНИ CMS-и на които се правят и ще се правят САЙТОВЕ (Drupal, Joomla, Lara El…). Отвори Softacolus, и се ограмоти малко!!!
Лично аз не виждам, как WordPress ще стане платен. За него са платени читави те плъгини и теми. Но има и доста безплатни такива. Аз лично ползвам предимно платени, за да имам достъп до пълната функционалност на плъгините и темите.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Думата “лумпен” е измислена от Карл Маркс и като такава не я възприемам за термин, който означава нещо реално.

Благодаря, че ме информираш, че има платени разширения и теми, ако не беше ти, нямаше да го зная.

Това няма, обаче, нищо общо с върлувашия спам, ботнет и други зловоредни неща, които се въртят, защото някой е решил да не ви обнови своя CMS.

Никой не ползва Drupal и Joomla, виж сратистиките. Проблемът е, че огромен брой хора имат достъп то безплатен инструмент, който става вреден, когато не се обновява.

AxOx
AxOx

До „Долу тоталитарните диктатури“ – Смяташ, че като е платена и е сигурна?! Тогава защо Уиндоус е пълен с вируси, като е платен и със затворен код – път на всичко отгоре и с насилственно обновяване? Винаги ще има вируси, хакери и т.н. защото това е част от това да сме хора и различни един от друг. Аз приемам да се въведе ред и да има обновявания, но не и СРЕЩУ изричното ти несъгласие (тук в статията говорим за продукт който вече е инсталиран и си приел старите условия за ползване, където не е имало насилственно обновяване). Ти няма да… Виж още »

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Смятам, че ако е платена, трол-спамърите и идиотите няма да хостват по 10-20 безразборни блога, които след това стават мишена, защото на господина не му се занимава с тях и не ги е обновил.

Има две решения – или автоматично обновяване или платена версия за да се отсеят професионалистите от блогърите.

Долу тоталитарните диктатури
Долу тоталитарните диктатури

Бих дал и 6000 долара за телефон, ако си струва цената, в свободният пазар е така – търсенето определя предлагането. Ако смяташ, че нещо е надценено, тогава го произвеждай и продавай и пласирай за по-малко.

gogo
gogo

AxOx, не бъркай софтуерните ъпдейти със софтуерния бъркоч под Windows. Не е случайно, че много Уин потребители предпочитат, и дори има резон, да не си ъпдейтват системите. Предполагам знаеш какво означава думата „update“ и каква е разликата между „update“ и „upgrade“. Горе-долу същото важи и за Епъл. Най-важното, няма дефиниция за това кое е „добре“ за потребителите. Какво означава „подобряване на услугата“ ? Нали, за мен не е добре да ми пържат компа с колосален трафик, да хоствам ъпдейтите на комшията, BSOD екрани, които дори ги разнообразиха в цветово отношение ама пак не ме радват, но за MS е идеално.… Виж още »

Чича Милча
Чича Милча

„Благодаря, че ме информираш, че има платени разширения и теми, ако не беше ти, нямаше да го зная.“
Свършил е нещо полезно човека, за разлика от теб, трол такъв….

pix3l
pix3l

Прав е, автоматичното обновяване трябва да е задължително и без право на отказ, поне за пачове и дребни ъпдейти!

Той
Той

Коментари: 100
Полезни коментари: 0

gogo
gogo

С твоя – 101