3.2 C
София

YouTube иска да спре MP3 риповете на музикални видеоклипове

Най-четени

Рипването на онлайн стриймвано съдържание е често срещано, като множество безплатни и платени уебсайтове предлагат своите услуги на всеки, който иска да изтегли незаконно музика от стрийминг платформите. Както при другите форми на неприкосновеност на интелектуалното право, изпълнителната власт изглежда и тук е с една крачка назад, тъй като сайтовете за рипване на песни (изтегляне на официалните клипове на песните във формат MP3) се появяват онлайн толкова бързо, колкото предишните биват свалени.

Независимо от това, изглежда музикалната индустрия и YouTube се опитват да предприемат сериозни мерки що се отнася до музикалните рипове. В разговор с известен анонимен рипър на музикални клипове, работещ за уебсайта TorrentFreak и журналисти от популярния технологичен портал TechRadar, става ясно, че YouTube напоследък значително затяга мерките си.

„Има два вида  мерки за елиминиране на рипванията“, обяснява анонимният говорител. „Първият е следният: Ако YouTube забележи твърде много заявки, идващи от един IP адрес, той бива блокиран. Вторият е „голямата чистка“ на сайтове за сваляне на MP3 от YouTube, която се случва ежедневно със съдействието на правоприлагащите органи, а понякога два или три пъти седмично.“

Изгубената война

За да се противопоставят на тези ограничения, създателите на сайтовете и услугите за MP3 сваляне от YouTube използват огромни количества прокси сървъри, за да избегнат блокирането и засичането на услугите им. Понякога по-големите и известни сайтове за рипване биват премахвани от резултатите от търсенето в Google, което изисква от тях незабавно да променят URL адреса си, за да се появят пак в търсачката и потребителите да могат да достигат до тях.

Въпреки че YouTube не оповестява публично информацията относно текущата си битка с рипърите на съдържание, ясно е, че борбата продължава зад кулисите. Днес много от разработчиците, които поддържат подобни сайтове, имат десетки предварително регистрирани домейн адреси, към които ще ги пренасочат, ако възникне необходимост. Когато един домейн бъде премахнат и блокиран от Google, те мигновено преминават към следващия по списъка.

„Не мисля, че действията по премахване от списъка с резултатите от търсенето са оказали значително влияние върху изтеглянето на песни от YouTube“, казва говорителят от TorrentFreak. „Може би за няколко седмици в самото начало, може би, когато голям сайт за първи път изпита спиране на услугите или премахване от Google, това намалява посетителите му за няколко дни, докато екипа зад него разбере какво се случва. Скоро след това обаче нещата се променят – сайта се появява под нов домейн или променя IP адресите, от които изтегля съдържание от YouTube.“

Както при торентите и другите форми на онлайн пиратство, изглежда че правните органи се опитват да се адаптират към динамиката на нещата, но засега изглежда, че създателите на уеб сайтове за MP3 изтегляне от YouTube водят в битката.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини