fbpx
22.8 C
София

Zoom са завишили броя на активните си потребители, който оповестяват

Най-четени

Zoom стана обект на сериозни критики и съмнения в доверието към публичния имидж, който компанията се опитва да си създаде, тъй като беше установено, че обявяваният в социалните мрежи и официалните изявления общ брой на активните потребители е сериозно завишен и не отговаря на действителността.

Популярната платформа за видеоконференции твърди, че има „повече от 300 милиона активни потребители на ден“ в публикация в блога си по-рано този месец, но тихомълком променя информацията малко след това.

Според популярния и надежден технологичен портал The Verge, Zoom са редактирали по-късно тази публикация, като изтриват оригиналната формулировка на изречението и вместо това я променят на „300 милиона активни участници в срещи в Zoom“.

Хиперболата продава

Както отбелязват от The Verge, разликата между дневен брой активни потребители (DAU) и „участници в срещи“ е голяма и това потенциално означава, че Zoom се опитват да придадат изкуствено по-популярен имидж на услугата си.

По същество, разликата представлява това, че Zoom по този начин е отчела всеки един присъединен участник във всяка една своя среща толкова пъти, колкото той е бил в такава. Тоест, ако през деня участвате в повече от една групова конферентна среща, с всяко едно ваше участие сте били зачетени като отделен уникален потребител. Това особено завишава цифрата, особено сред потребителите, които използват безплатната версия на платформата, при която срещите са с ограничена продължителност до 40 минути и поради това ползвателите ѝ са принудени да създават по няколко срещи на ден, ако имат дълги конференции, групова работа или просто искат да прекарат повече време заедно.

Други доставчици на подобни услуги и софтуер за групови срещи, преки конкуренти на Zoom, като Microsoft Teams и Google Meet, използват параметъра DAU като основен показател за сравнение и непрекъснато отчитат данните си за тези цифри през последните седмици.

„Ние сме благодарни и горди, че помагаме на над 300 милиона потребители в ежедневните срещи да останат свързани по време на пандемията“, се казва в изявлението в публикацията на Zoom.

По-късно компанията дори излиза с официално извинение и признание за грешката си:

„В публикация в блога на 22 април, ние неволно посочихме тези участници като„ потребители “и„ хора “. Когато разбрахме за тази грешка, коригирахме формулировката към „участници“. Това беше истинска грешка от наша страна. „

Популярността на Zoom рязко скочи през последните седмици, тъй като коронавирусната епидемия доведе до милиони хора, които трябва да работят отдалечено. И разбира се, тук не обвиняваме компанията в лъжа или целенасочено маркетингово манипулиране. Любопитното обаче е, че преди официалното признаване на грешката, се получи доста внушителна хипербола за популярността на платформата, която сама по себе си дори да е била целенасочена и умишлена, винаги би имала ефекта да увеличи репутацията на платформата и да създаде още по-силно впечатление.

Microsoft съобщи, че платформата им Microsoft Teams има 75 милиона активни DAU, докато Google Meet твърди, че всеки ден се присъединяват по три милиона нови активни потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини