Австралийските официални власти подозират Китай за кибератаките, провеждани към страната в последните няколко месеца, съобщава Reuters, позовавайки се на източници, запознати с обстановката, които са пожелали да запазят анонимност. Това предположение обаче бива отхвърлено от Пекин.

Информацията, че Австралия подозира Китай за атаките идва на фона на изказването на премиера на държавата-континент Скот Морисън, който сподели наскоро, че „технически умела, подпомагана от държава страна“ в последните месеци се опитва да компрометира всички нива на правителствени и политически формирования, важни доставчици на услуги и оператори на критическата инфраструктура на страната. „Ние знаем, че е добре подготвен ведомствен киберактьор, поради мащаба и естеството на целите, които преследва“, споделя Морисън без да назовава подозира ли австралийското правителство конкретна страна. Според източниците на Reuters, властите подозират – с висока степен на увереност – че именно Китай стои зад тези атаки.

В края на миналата седмица, официален представител на китайското външно министерство отрече за участие на Китай, заявявайки, че страната се противопоставя на всякакви форми на кибератаки. През март тази година, австралийските разузнавателни служби откриха сходства в проведени сериозни кибератаки над мрежата на парламента и към трите големи политически партии. Морисън сподели също така, че е уведомил за случая британския му колега Борис Джонсън, както и другите съюзници на Австралия.

Макар и да не са регистрирани големи пробиви на системи и мрежи, военния министър на Австралия Линда Рейнолдс посъветва местните граждани и компании да обновят софтуерните си масиви и сървърите до последна версия, както и да започнат да използват двуфакторна защита при вписване.

Макар и най-голям търговски партньор на страната, връзките между Австралиия и Китай се обтегнаха в последно време, след като Канбера настоява пред световната общност за провеждането на международно разследване относно източника и разпространението на новия коронавирус, появил се официално в Китай. В отговор на това, Пекин наложи повишение на митническите тарифи на ечемика, прекрати вноса на говеждо месо от Австралия и предупреди своите студенти и туристи да избягват пътуване до страната, заради расистко отношение към китайците от страна на местното население и власти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари