9 C
София

Ремонтираха акумулаторен блок на електромобил за $5000, а неговата замяна струва $22500

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Интересна история за уеб изданието Electrek разказа Тейлър Хувър. Той закупил своя Tesla Model S P85 от 2013 година, а сега електромобилът започнал да показва грешката maximum battery charge level reduced, след което неговият електрически автомобил не е можел да се зареди за пробег над 50 мили.

Хувър отишъл в местния сервиз на Tesla, за да си реши проблема. Там му казали, че е необходимо да се замени целия акумулаторен блок, като цената на тази процедура е немалките $22500. Сумата е доста голяма особено като се има предвид, че са изминали само четири месеца след изтичането на 8-годишната гаранция на акумулаторния блок.

 

Тейлър видял в YouTube канала Rich Rebuilds клиповете на Electrified Garage, които вече са натрупали опит с подобни проблеми и изпратил своя електромобил Model S при момчетата от Флорида.

Tesla съвсем наскоро започна да предоставя някои инструменти за диагностика и на външните сервизи, но те имат редица ограничения, особено що се отнася до задвижването. Electrified Garage са открили някои начини за заобикаляне на тези ограничения, благодарение на което са успели да направят диагностика на акумулаторните батерии и да открият проблема. Оказало се че в два от 16-те използвани блока напрежението не е балансирано.

Те са заменили тези два модула, като цената на единия от тях е $1500. Останалите пари са използвани за закупуването на необходимите други детайли и за извършената работа. Крайната цена на всичко това е $5000, което е почти със 75% по-евтино от пълната замяна на акумулаторния блок, както предлага производителят.

 

Разбира се, подмяната на отделните модули съвсем не е равностойна на пълната замяна на акумулаторния блок, но и цените на тези процедури се различават твърде много. Според отзивите на потребителите, които вече са се решили на подобен ремонт, новите модули най-неочаквано могат да доведат до ново дебалансиране на напрежението. Но така или иначе притежателите на тези доста стари вече електромобили все пак имат някакъв избор.

Във връзка с това можем да кажем, че съвсем скоро ще започнат да се проявяват голям брой подобни проблеми и истории. Tesla представи електромобилите Model S през 2012 година, а тяхното масово производство започна през 2014-та. За много от тези електромобили все още е валидна 8-годишната гаранция за акумулаторните блокове, благодарение на което тяхната подмяна в сервизите е безплатна. Би било добре, ако Tesla предостави пълноценни инструменти за диагностика и на външните сервизи. По този начин няма да се налага да се измислят най-различни методи за заобикаляне на вградените ограничения. Притежателите на електромобили на Tesla биха имали много повече локации за обслужване, особено в тези държави, където Tesla все още няма собствени фирмени сервизни центрове.

Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини