11.1 C
София

Създадоха акустична шапка невидимка

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Швейцарски учени разработиха нов метод за маскиране въздействието на обектите върху акустичното поле, като по този начин за човешкия слух е все едно, че те не съществуват. Използват се комплект от микрофони и говорители, а необходимите изчисления се извършват от компютър.

Идеята за акустична невидимост не е нова. Отдавна се разработват най-различни материали, които поглъщат всички звукови вълни. Но това е един пасивен метод, който не е гъвкав и работи с ограничен спектър от звукови честоти. Предложеният нов подход е много по-активен и универсален и може да работи и в другата посока, формирайки звуков ландшафт за несъществуващи обекти – нещо като звукова холограма.

Използват се програмирани от потребителите логически матрици, при които почти отсъства латентност на аудио сигнала, който е приет от микрофоните и след това излъчен от говорителите. Засега системата работи само с двумерни обекти с размер до 12 сантиметра. Съвсем скоро ще бъде показана нова версия и за 3D обекти с много по-големи размери. Но още отсега тази технология функционира в много широк спектър от честоти.

Използва се външен пръстен с микрофони и вътрешен пръстен с говорители. Чрез анализ на звуковите вълни, уловени от микрофоните, компютърът променя акустичното поле от говорителите и по този начин тези обекти се скриват за звуковите вълни.

„Нашето оборудване дава възможност да управляваме акустичното поле в спектър от честоти от над три и половина октави“ – заяви Йохан Робертсън от Висшата Швейцарска техническа школа.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини