Ако слънчевите панели се разположат на няколко метра над плодородните земи, става възможно едновременното отглеждане на реколта и генерирането на електрическа енергия. Science Daily съобщи за успешни експерименти в това направление в Германия.

Досега земите и полетата в Европа се използваха или за селскостопански цели или за инсталиране на слънчеви панели. Пилотният проект на ферма в Хегелбах в Германия показа, че двете цели могат успешно да бъдат обединени с помощта на агро-фотоволтаични системи. За тази цел на 0,33 хектара плодородна земя са инсталирани слънчеви батерии, но не по класическия начин, а на височина 5 метра над земята. По този начин фермерите могат да отглеждат реколтата както обикновено.

Поставени са 720 слънчеви панела, със слънчеви батерии и на задната страна, като по този начин се използва и отразената светлина. Снегът в този случай е благоприятен, понеже увеличава ефективността на панелите с 25%. През първата година тази инсталация е генерирала 1266 киловатчаса енергия, което е с 30% повече от средните 950 киловатчаса за Германия.

Слънчевите панели са ориентирани на югозапад и са разположени на известно разстояние един от друг, като по този начин тяхната сянка не влияе особено много на добива. Реколтата от люцерна е с 5,3% по-малко, а от целина, картофи и пшеница е намаляла с 18-19%.

Но това поле разполага със слънчева електрическа енергия, 40% от която през лятото се използва за разнообразните електрически машини и за преработка на продукцията. По този начин, двойното използване на селскостопанските площи увеличава тяхната ефективност с 60%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари