Над 30 активистки групи се обединиха около обща декларация, в която призовават Amazon да прекрати доставянето на технология за лицево разпознаване на полицията.

Въпросните активистки групировки, възглавявани от Американския съюз за човешки права (American Civil Liberties Union, ACLU) настояват американската компания да не осигурява на службите технология за разпознаване лицата, тъй като това може да доведе безконтролно следене.

Организацията е открила, че Amazon доставя на ред американски силови служби системата си Rekognition – AI система за разпознаване на лица. „Придружаващите Rekognition материали са написани като упътване за авторитарно следене. Веднъж обърната подобна система срещу обществото, вредата няма да може да бъде поправена“, споделят от ACLU. Под подписалите се личат имената на Electronic Frontier Foundation, Black Lives Matter, Freedom of the Press Foundation и Human Rights Watch.

„Amazon Rekognition е готова за използване и злоупотреба от правителствата по света. Този продукт представлява мрачна опасност за общностите по света, в това число хората с различен цвят на кожата и имигрантите, както и за доверието и уважението, което Amazon има“, се чете още в писмото.

Специалисти привеждат довода, че този тип системи често грешат, особено, когато става дума за хора с тъмен цвят на кожата, а освен това, създаваните бази данни с тяхна помощ, биха могли да бъдат експлоатирани за злонамерени цели.

Към настоящия момент, Rekognition използват полицейски управления в няколко щата, между които Аризона и Флорида. Според ACLU, масовото използване на технологията може да доведе до безпрецедентно следене в страната.

„Хората трябва да са свободни да се разхождат по улиците свободно без да бъдат следени от правителството. Лицевото разпознаване в американските общности нарушава това право“, пишат авторите на писмото.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари