Американските фермери хакват своите трактори с помощта на украински фърмуер

5
3108

В края на миналото лято публикувахме статията „Самостоятелният ремонт на трактора John Deere е нарушение на закона DMCA„, в която се казваше, че собствениците на трактори, произведени от John Deere, нямат право да отстраняват възникналите проблеми, понеже това ще бъде нарушение на закона за авторското право в цифровата епоха, и могат да бъдат осъдени и наказани. Трябва да се чака пристигането на специалист на производителя или да се закара трактора до офиса на официалния дилър.

Ако с този трактор нещо не е наред, информацията за проблема се изписва на неговия дисплей. Фермер се оплака, че тракторът е спрял поради спаднало натягане на ремъците и той чакал цял ден, докато пристигне официален представител на компанията производител. Оказало се, че се е повредил един сензор, а диагностиката е струвала $120. А и един кампаниен ден е сериозна загуба за фермера.

Софтуерът на тези трактори е защитен от закона Digital Millennium Copyright Act и при неговото нарушаване може да бъде наложена глоба от $500 000 и/или 5 години затвор. Този закон е измислен за борба с цифровото пиратство и досега нямаше прецеденти с фермери.

Но според публикацията на уеб-портала Motherboard, става ясно, че и до днес на самостоятелното ремонтиране на тракторите не се гледа с добро око. От друга гледна точка, това може и да не е толкова зле, понеже американските фермери хакват софтуера и инсталират украински фърмуер в своите трактори.

За да избегнат драконовските ограничения на ремонтите, които John Deere налага на своите трактори, американските фермери започнаха да инсталират фърмуер, хакнат в Източна Европа, който се продава чрез онлайн-форуми. Регистрацията в тези форуми е платена и е необходима и покана. По всичко личи, че хакването на този фърмуер е добре платена работа.

„Когато добре си организирал своята работа и всяка минута е изключително ценна, нямаш време да чакаш докато дилърът изпрати специалист за диагностика и отстраняване на повредата. А почти всичката съвременна техника изисква промени в софтуер“ – казва Дани Клут, фермер от Небраска.

Със закупуването на тези трактори фермерите са подписали общи условия, според които се забранява какъвто и да е ремонт или модификация на оборудването. Има и клауза, че фермерите не могат да съдят производителя за „загуби от реколтата, пропуснати ползи, загуба на репутация…“, ако това е станало поради грешка в софтуера.

„Ако един фермер си купи трактор, той си е негов и трябва да може да прави с този трактор каквото си поиска“ – допълва Кевин Кени, фермер от Небраска. „Ако ви се налага да смените нещо по скоростната кутия, можете да се обърнете към местния механик, който дори ще ви смени цялата скоростна кутия. Но според закона тракторът не може да излезе от работилницата. На нас ни излиза много скъпо, понеже Deere взема еднократно $230 плюс $130 на час, само за пристигането на специалист, който включва компютър към USB порта и авторизира замяната на съответния детайл.

В специализираните форуми са публикувани най-различни хитрини за самостоятелен ремонт и модификация на тези трактори. Оказа се, че фърмуерът на тези машини се краква в Източноевропейските държави и най-вече Полша и Украйна, а след това модифицирания фърмуер се продава на американските фермери.

В тези форуми се продават генератори на лицензни ключове за фърмуера, софтуер за премахване на ограниченията в скоростта, кабели за включване на трактора към компютър, има демонстрационни видеа.

„Какво ще стане, ако след някоя друга година John Deere фалира и откаже да ремонтира нашите трактори? Трябва да ги изхвърлим ли?“ – задават риторичен въпрос фермерите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари