fbpx
0 C
София

Американски проект за производство на „умно оръжие“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Американската компания Safe Gun Technology (SGTi) разработва оръжие, което може да бъде използвано само от своя собственик или група от собственици. Интелигентният предпазител, който може да бъде инсталиран на различните съществуващи оръжия използва данните от инфрачервен скенер за пръстови отпечатъци, за да реши дали да блокира или освободи ударника.

Скенерът за пръстови отпечатъци е разположен върху ръкохватката и при разпознаване на собственика, са му необходими около 0,3 секунди , за да активира оръжието. Ако по някаква причина стрелецът изпусне оръжието от ръце, то се деактивира и е необходимо отново да се постави палеца за неговото активиране. Вградената в устройството флаш памет е достатъчна за запомнянето на данни за 20000 пръстови отпечатъка, което е достатъчно за едно военно поделение.

По-подробна информация не е разкрита, понеже авторите смятат, че това ще наруши интелектуалната собственост на системата.

Съоснователят Чарли Милър счита, че използването на тази технология ще предотврати инциденти като този в Санди-Хук, при който Адам Ланза застреля 26 души с оръжието на майка си. Ако мис Ланза бе поставила на своето оръжие един от тези умни предпазители, то Адам нямаше да има възможност да го използва.

Проектът не се радва на външни инвестиции и разработката се осъществява от собствени средства. Милър не е доволен от това, че поради недостиг на паричен ресурс се налага да използва процесори от преди 5-10 години. Може би причината за липса на външни инвестиции се крие в неясното активиране на устройството през зимата, когато военните са оборудвани с ръкавици.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини