fbpx
13.5 C
София

Американски професор изобрети и тества двигател с почти светлинна скорост

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

80-годишен професор по физика от Калифорнийския университет измили начин за достигане на съседните звезди в рамките на само едно поколение. Това ще стане с помощта на малки кристали, които вибрират под въздействието на електрически ток. Новият двигател се нарича MEGA и може да се движи само с помощта на ядрен реактор или друг източник на електрическа енергия и на теория може да достигне скорост близка до скоростта на светлината.

Изобретението на професор Джим Удуърт (Jim Woodward) е двигателят MEGA (Mach-effect gravitational assist), който работи по съвсем друг начин. Вместо гориво той използва електрическия ток от слънчевите панели, разгърнати в космоса или от ядрен реактор. Под въздействието на електричеството пиезокристалите вибрират с честота от около 10 000 пъти в секунда. Синхронизацията на вибрациите в определени честоти ще накара космическия апарат да започне да се ускорява.

Работата на този двигател се базира на принципа на Мах и по-конкретно, на връзката между инерцията и масата. Когато енергията на даден обект се променя, пространството и времето около него също се променят в някаква степен.  Или с други думи, използваните малки пиезолектрични дискове могат да бъдат накарани по такъв начин да променят своята енергия и маса, че на теория обектът трябва да започне да се ускорява.

Скоростта на един подобен хипотетичен кораб ще нараства много бавно, но тя постепенно ще се приближи до скоростта на светлината, Един ядрен реактор може да осигури енергия за десетки години и ако MEGA наистина работи, то става възможно да се стигне до съседните звезди в рамките един човешки живот.

Засега това е само теория, но преди два месеца Удуърт и неговият колега Хал Фърн са направили някои промени в този двигател и са получили неопровержими доказателства, че MEGA наистина работи. Фърн заяви, че е шокиран от получената сила.

Удуърт е направил няколко копия на своя двигател и ги дал на други учени, които да направят собствени тестове и да потвърдят или отхвърлят получените резултати. Планира се и извеждането на един MEGA в орбита, за да се тества в космоса.

Но повечето учени са твърде скептични към двигателя на Удуърт MEGA. Той твърде силно напомня на считания за невъзможен космически двигател EmDrive. Създаденият от Шойър двигател е лек и има проста конструкция. Според наличните данни, той създава тяга „чрез осцилация на микровълни около вакуумен контейнер“. Електричеството, необходимо за създаване на микровълните може да се получи чрез преобразуване на слънчевата светлина в електрическа енергия. Или с други думи, двигателят не се нуждае от гориво и може да работи вечно (докато е механично здрав). Но според научното общество, той нарушава физичния закон за съхранение на импулса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини