Анализаторите прогнозират спад в доставките и делът на Samsung на пазара на смартфоните

0
674

През 2018 г., Samsung Electronics очаква спад в доставките на смартфони и на пазарния дял, поради засилената конкуренция от страна на Apple и китайските производители. Тези песимистични прогнози бяха направени от експертите на Strategy Analytics, съобщава The Korea Herald и Yonhap News.

Според оценките на специалистите, през 2017 г. южнокорейският гигант ще достави общо около 319 милиона смартфона, с оглед на което делът на Samsung на световния пазар на смартфоните ще достигне 20,5%.

Но следващата година, количеството на доставките може да спадне под 20 на сто. От Strategy Analytics смятат, че доставките на смартфони от Samsung ще паднат до 315 милиона броя, а делът ще се понижи до 19,2%.

Сред отрицателните за Samsung фактори, анализаторите посочват настъпването на Apple в сегмента на високия клас апарати и засилената конкуренция от страна на марките от Китай в категорията бюджетни устройства.

Ако прогнозата се сбъдне, то това ще бъде първият годишен спад в доставките на смартфони на Samsung от излизането на първите апарати от семейството Galaxy S през 2010 година. Наблюдателите не са взели под внимание миналогодишния спад, тъй като той бе свързан с изтеглянето на моделите Note 7, които се самозапалваха, заради дефектни батерии. През 2017 г., Samsung ще достави около 300 милиона апарата или 20,8% от общия резултат.

Междувременно, останалите марки от топ-5 класацията – Apple, Huawei, Oppo и Xiaomi – през следващата година ще запазят или увеличат пазарния си дял, според Strategy Analytics.

Така, доставките на iPhone ще се увеличат от 218 до 234 милиона единици, което ще позволи на Apple да подобри нивото си на присъствие от 14% на 14,3%.

Приносът на Huawei през тази и следващата година ще бъде повече от 10%. Експертите очакват, че през 2017-та, на пазара ще се появят около 156 милиона смартфона на Huawei, а през 2018-та – около 164 милиона апарата. Още един представител на Китай – Oppo – ще запази дела си на ниво от 7,8%, а за Xiaomi, анализаторите очакват ръст от 6.1% на 7.4%.

Експертите отбелязват, че в светлината на безпрецедентното засилване на китайските компании в развиващите се пазари, включително и Китай и Индия, Samsung трябва да представят на пазара революционно устройство.

Тъй като китайските компании успешно разширяват присъствието си в бързо развиващите се пазари за сметка на бюджетните смартфони, глобалното присъствие на Samsung ще продължи да се свива, само ако компанията не предприеме стъпки за подобряване на тяхната конкурентоспособност“ – коментира прогнозата професор Ли Бюнг-тае, професор в Колежа бизнес KAIST.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари