fbpx
-3.6 C
София

Асанж няма никакви намерения да мърда от посолството на Еквадор

Най-четени

Джулиан Асанж, създател и ръководител на скандалния сайт WikiLeaks, заяви, че няма никакви намерения да напусне посолството на Еквадор в Англия, докато Съединените щати не сложат край на разследването срещу проекта му за разкриване на секретни данни. Асанж се укрива в посолството, възползвайки се от дипломатическия му статут, който го прави недосегаем за британската полиция. Ако напусне пределите му австралиецът ще бъде арестуван и екстрадиран в Швеция, където го разследват по обвинения за изнасилване на бивши сътруднички на WikiLeaks, съобщи Mashable.

„Американското правителство трябва да прекрати разследването, защото е неморално. То нарушава Първата поправка от Конституцията на САЩ. В разрез е с всички принципи, които правителството твърди, че защитава и около които са създадени Съединените щати.”, е заявил Асанж пред CNN.

„Конгресът няма да прави закон относно утвърждаване на религия, или на нейното свободно упражняване; или ограничаваме свободата на словото, или на пресата; или правото на хората мирно да се събират, и да подават петиция пред правителството за поправяне на неправди.”, гласи Първата поправка, на която се позовава ръководителят на WikiLeaks.

Джулиан Асанж влезе в посолството през юни и оттогава не е излизал никъде. Еквадор гарантира политическо убежище на белокосия австралиец, но Великобритания даде да се разбере, че няма да го пусне да излезе от страната, след като има влязла в сила заповед за екстрадиране. Ситуацията и в момента остава патова за страните по случая.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини