fbpx
3.4 C
София

Бавното зареждане на сайтовете вдъхва чувство за сигурност в посетителите им

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Бавното зареждане на някои от уебсайтовете, вдъхва по-голямо чувство за сигурност в потребителя, отколкото бързо зареждащите се страници. И хората, грижещи се управлението на интернет страниците знаят това. И разбира се, че се възползват. За това пише Марк Уилсън от страниците на FastCoDesign.Един пример за хора, знаещи това са Facebook.

 “Докато тези проверки за сигурност се провеждат с далеч по-големи скорости, отколкото могат да видят хората, то за нас е важно те да разберат какво правим зад сцената, за да защитим тяхната Facebook регистрация. UX дизайнът може да бъде мощен образователен инструмент и превеждането на хората през този процес с по-ниски скорости ни позволява да им осигурим по-добро обяснение и възможността те да преразгледат и разберат всяка една от стъпките”, обяснява представител на Facebook пред Уилсън. Той привежда и примера с приложението за сканиране на ретината на Wells Fargo, чиято работа бива нарочно забавена от разработчиците му, защото… хората очакват този тип проверка да отнема време. Но те не са единствените. Проверки за сигурност, страници, свързан с пътувания, за управление на личните финанси и други също го правят. Единствено, защото ние очакваме подобни механизми да отнемат време.

 „Да кажем, че си седите в ресторант. Поръчвате си храната и тя идва след минута. Това добре ли е“, задава въпрос Брейдън Ковитц от Google Ventures. “Почваш да се чудиш. Какво става тук? Наред ли е всичко в кухнята”. Е, примера му звучи малко странно, имайки предвид, че сайтовете не се генерират при набирането на адреса им, както ястието се приготвя след поръчването му, но е добър пример за това как мислят UX дизайнерите. Това, което те създават е нещо, което се нарича „изкуствено изчакване“:  зареждащи се ленти, съобщения, уведомяващи ви да изчакате и подобни.

Ковитц привежда забавен пример от практиката си. Той работил по приложение, което одобрява отпускането на заеми. Бек-енд клиентът бил изключително бърз. Благодарение на това, потребителят на приложението получавал търсения от него резултат веднага. И това било проблем. Хората просто не вярвали, че могат да бъдат одобрени за отпускането на кредит толкова бързо и не се доверявали на приложението. Няма проблем. Разработчиците добавили зареждаща се лента, която карала хората да изчакат да бъдат направени съответните проверки. Изведнъж приложението станало надеждно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини