fbpx
12.8 C
София

Безпилотен пътнически самолет

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Представете си пътнически самолет, способен да прелети 800 километра без намеса на пилот, разчитайки единствено на вградената в него компютърна техника. При определени условия, това може да бъде вършено от автопилот, но той не може да осигури плавно маневриране на самолета в сложни метеорологични условия. Предлаганата нова компютърна система може да осигури това и в кабината на такъв самолет не е необходимо присъствието на пилот. Пилотът може да се намира на земята и да управлява самолета чрез специализирана наземна станция. Почти същото, като военните безпилотни самолети, но в пътнически вариант, при който една грешка може да струва живота на стотици хора.

Тази компютърна система се създава от британския научно-производствен консорциум ASTRAEA. Системата работи чрез наземен център за управление и неголеми параболични антени, разположени по маршрута на пътническия самолет. Антените могат да бъдат мобилни и това намалява общата цена на оборудването.

BAE Systems, един от основните участници в ASTRAEA казва, че в „Самолета без пилот“ са вложени около 62 милиона паунда. Инженерите на проекта твърдят, че новата система значително се различава от военните, понеже пътническите самолети са твърде тромави и неповратливи. Ето защо се наложило нейното създаване от нулата.

В проекта по новата система участват още и компаниите Cassidian, Rolls-Roys, Thales и Qinetiq.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
The_Ghosts
The_Ghosts
8 години

Windows – blue screen of death в истинксия смисъл :wors:

Нови ревюта

Подобни новини