7.2 C
София

Бивш лидер на LulzSec е осъществявал кибератаки по заявка на ФБР

Най-четени

Бившият лидер на хакерската група LulzSec Хектор Ксавие Монсегур е осъществявал кибератаки срещу чужди правителства под контрола на ФБР. Това бе съобщено от изданието The Daily Dot, което се позовава на секретни съдебни документи, към кеша на които е получило достъп списанието.

Монсегур, известен също и като Sabu, сключил сделка с ФБР през 2011 г., след като бил задържан от полицията в апартамента си в Манхатън. По-конкретно, той се обвинява в осъществяване на кибератаки срещу Департамента за обществена сигурност на Аризона, срещу компанията Strategic Forecasting, както и срещу Виртуалната академия на ФБР. Хакерът е бил заплашен от наказание лишаване от свобода за срок от 20 години, поради което той се съгласил да сключи сделка с правоохранителните органи.

Sabu помогнал на ФБР при идентифицирането и залавянето на останалите членове на LulzSec. В допълнение, налице са доказателства, че през 2012 г., сътрудничейки на Бюрото, Монсегур вербувал хакера Джеръми Хамънд за осъществяване на редица атаки срещу няколко десетки сайтове на чужди правителства. Освен това, Монсегур и Хамънд предоставили достъп на турската хакерска групировка RedHack до компрометирани от тях турски правителствени ресурси.

По-рано изданието The New York Times съобщи, че докато е бил информатор на ФБР, Sabu е осъществил атаки срещу сайтовете на правителствата на Бразилия, Сирия, Ирак, Иран и Пакистан.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини