fbpx
0.5 C
София

Бил Гейтс подготвя план в случай на глобална климатична катастрофа

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Според прогнозите на учени и аналитици, човечеството има само 12 години за да предотврати възникването на глобална екологична катастрофа.

За да не се губи никакво време, екип експерти оглавен от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс изготвя стратегия за оцеляване на човечеството в условията на променен климат. Вниманието на специалистите е фокусирано върху най-уязвите региони на планетата, в които и неголямо затопляне ще нанесе сериозни щети.

В Глобалната комисия за адаптация към климатичните проблеми участват 28 представители от 17 страни, включително Германия, Китай, Канада и Мексико. Новата организация се оглавява от трима души. Това са съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, бившият генерален секретар на ООН Пан Ки-мун и ръководителят на Световната банка Кристалина Георгиева. Към края на 2019 година трябва да е готов докладът на екипа за действия в условията на глобално затопляне.

Гейтс и другите членове на новата организация предлагат намаляването на изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата в най-уязвимите региони. Предвижда се отглеждане на нови сортове царевица и кафе, устойчиви към засуха, както и редица други действия от подобен род.

Business Insider съобщи, че планът за действие ще бъде представен през месец септември 2019 година по време събитие, организирано от генералния секретар на ООН.

Кристалина Георгиева счита, че всеки изхарчен в рамките на тази програма долар ще помогне за икономията на $4-$7 по време на природните катаклизми. „Ние сме последното поколение, което може да повлияе на хода на климатичните промени. И отново ние сме първото поколение, което ще може да види последствията от промените“ – каза Георгиева.

Засега човечеството не бърза да преминава към чиста енергетика. Според данните на Международната енергийна агенция, при сегашните темпове на развитие, към 2040 година възобновяемата енергия ще бъде около 18% от световната консумация на енергия. За предотвратяване на климатичната катастрофа този процент трябва да е 28. Учените отбелязват, че редица критични климатични параметри вече са прехвърлени. Така например, 2017 година бе една от най-горещите в историята, а концентрацията на въглероден диоксид достигна максимума за последните 800 години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини