11.9 C
София

Блогър предлага код за грешка при достъп, който да разкрива, че страницата е била цензурирана

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Ако сайтът, който желаете да посетите е бил блокиран поради закононарушение, имате ли право да разберете какво е то? Защитникът на правата на разработчиците Тим Брей смята, че вие сте в пълното си право за това, и е измислил перфектният код за грешка за тази цел: 451, посветен на култoвата книга на Рей Бредбъри разглеждаща въпросите на цензурата – „451 градуса по Фаренхайт“.

Брей, който се описва, като „уеб-факир с всестранни интереси“, помогнал за разработването на няколко ключови стандарти на Интернет е изготвил официален документ, който описва в подробности неговото предложение и го е изпратил на „Работната група по въпросите на интернет архитектурата“ (IETF), органът, който разработва и промотира интернет-стандарти. Комисия ще разгледа предложението на Брей на специално свикана конференция, другата седмица, във Ванкувър, Канада.

„Беше ми заявено, лично от председателят на HTTP-работната група към IETF, че ще бъде отделено време за разглеждане на предложението ми на следващата среща на IETF“, заяви Брей пред CNN. „Предложението и неговото изложение не са толкова пространни и възможното решение по него едва ли ще се бави.“

Повечето потребители са запознати с грешката „404 Not Found“, когато кликнем върху неработеща връзка. Друга популярна грешка е „403 Forbidden“. Това се случва, когато се опитвате да достигнете сайт, чиито сървър не ви дава разрешение за това.

Това е също така грешката, която се е изписала в браузъра на британския блогър Терънс Идън, когато се опитал да влезе в The Pirate Bay. На интернет-доставчикът на Идън му е било наредено блокирането на въпросният сайт.

„Доколкото съм запознат“, пише Идън, „това е фактологически погрешно“.

За доказателство на правотата на твърдението си, Идън посочва, че не е сървърът на Pirate Bay, който му отказва достъп до сайта. „Всъщност, сървърът даже не вижда изпратена заявка от моя страна. Тя бива блокирана от доставчика ми по законови причини“.

Идън и Брей призовават за въвеждане на нов HTTP-код за грешка на основанието на цензура.

Идеята бързо беше възприета от различни сайтове, между които Slashdot и Hacker News.Тя бързо стана гореща тема на разговор в едни от най-известните сайтове в които се разискват свободно различни теми от всекидневието, като руския „Хабрахабр„, испанският „Menеame“ и немският „NetzPolitik„.

Ако предложението се одобри от IETF, то ще трябва да се изчака и решението на производителите на браузъри и администраторите на различни уебсайтове дали да въведат промяната или не.

Брей предполага, че грешката 451 „Недостъпен поради законодателни причини“ ще дава и съответни подробности за това защо е недостъпен сайтът.

„Според мен, колкото идеалистично да звучи, едно такова подробно разяснение за причината за блокиране на определени сайтове ще накара някои хора да помислят по-добре преди да блокират части от Мрежата. Мисля, че някои хора осъзнават факта, че цензурата понякога е наложителна, но когато страница в Интернет бъде блокирана, то трябва да има прозрачно обяснение защо се е случило това“, завършва публикацията си Брей.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини