Спам ботовете отдавна станаха част от мрежовия живот. Понякога се създават големи мрежи от подобни софтуерни роботи, познати като ботнети, с цели далеч от законните.

Компанията ZeroFOX неотдавна разкри мощна ботнет атака в Twitter и я класифицира като една от най-големите вредоносни компании в цялата история на тази социална мрежа.

Ботнетът се нарича SIREN, като името е свързано с гръцката митология. Бот мрежата включва около 90 000 Twitter акаунта, ботовете на която само за няколко седмици са публикували над 8,5 милиона туита и са генерирали около 30 милиона клика. Повечето от тези туитове са създадени от акаунти с изображения на жени в профила и спамерски URL. Много от тези акаунти са били създадени преди година и са активирани, преди да бъдат засечени от системата на Twitter за откриване на спам. Ботовете използват услугата на Google за съкращаване на адресите goo.gl за скриване на оригиналните URL.

Ботовете цитират туитовете на други потребители и добавят към тях спам. Повечето от тях имат препратки, водещи към порносайтове.

Twitter вече предприе мерки срещу този ботнет и повечето от въпросните акаунти вече са премахнати. ZeroFOX съобщи на Google за възникналия проблем и интернет гигантът блокира съответните URL.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари