9.7 C
София

Британски оператор въвежда роуминг такси за всички пътуващи в ЕС

Най-четени

Британският телеком оператор ЕЕ въвежда роуминг такси за всички свои клиенти, пътуващи до почти всички страни в ЕС от януари следващата година, съобщават от BBC News. Промяната се отнася за всички клиенти, които се абонират или преподпишат плановете си след 7 юли. От следващата година тези клиенти ще бъдат таксувани с фиксирана цена от около 2 британски лири на ден, докато се намират в 47 европейски дестинации, за което ще получават достъп до включените в абонаментния им план мобилни данни, минути за разговори и текстови съобщения. Операторът ще предлага и 30-дневни предплатени карти за роуминг в чужбина.

Таксите за роуминг за клиенти от Обединеното кралство, посещаващи континентална Европа, бяха нещо обичайно, докато Европейският съюз не премахна тази практика през 2017 г., въвеждайки т.нар. „политика за справедливо ползване“. Благодарение на нея, всички ние днес имаме възможността да използваме фиксирано количество мобилни данни без допълнително таксуване, пропорционални на месечните такси, които плащаме. След напускането на Великобритания от ЕС обаче, британските оператори имаха краен срок от 31 декември 2020 г., след който не са задължени да спазват Политиката за справедливо ползване на ЕС. Търговската сделка на Обединеното кралство с ЕС насърчава британските оператори да имат „прозрачни и разумни цени за роуминг“ но таксите не са регулирани.

47-те европейски дестинации, за които става въпрос, включват държави-членки на ЕС, както и други места като Канарските острови, Гибралтар, Гернси и Ватикана.  Клиентите няма да бъдат таксувани допълнително за използване на телефоните си в Република Ирландия, казват в изявлението си от ЕЕ.

Решението на EE го прави първият британски телеком, който въвежда такси за роуминг след Brexit. Това е забележителна промяна от това, което каза компанията пред BBC News през януари, когато заяви, че клиентите ѝ „се радват на приобщаващ роуминг в Европа и извън нея“ и че „не са планирали да променят това въз основа на резултата от Брекзит“.

Операторите Three и O2 също направиха промени в количеството мобилни данни, които техните клиенти могат да използват, докато се намират в Европа, но не са въвели общи такси за използване на услугите в роуминг, каквото наблюдаваме при ЕЕ. О2 добавя ограничение за справедлива употреба от 25 GB на месец за потребителите в ЕС, докато Three залага на ограничението от 12GB, съобщават от BBC News.

В изявление говорител на EE заяви, че таксите „ще подкрепят инвестициите в нашето обслужване на клиенти и водеща британска мрежа в Обединеното кралство“.

На този етап няма информация за специално тарифиране от европейски оператори при използване на роуминг на техни абонати на територията на Обединеното кралство, но е почти сигурно, че тепърва предстои да бъдат въведени и такива такси.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини