SpaceX продължава без проблеми да приземява първите степени на ракетата Falcon 9 и вече никой не се учудва на това. Но основателят и генерален директор на компанията Илън Мъск непрекъснато се стреми да подобрява техническите показатели и да направи изстрелването и кацането на ракетата още по-технологично. Сега Мъск обяви, че приземяването на бустерите ще бъде контролирано от робот.

Вчера Мъск съобщи, че изстрелването на българския спътник BulgariaSat–1 се отлага за 23-ти юни, понеже се налага подмяна на клапана в топлинния отражател. Българският спътник ще бъде изведен в орбита от вече използвана първа степен. Интересно е, че кацането на тази степен ще бъде контролирано от робота Rumba. Този робот бе монтиран на ракетната площадка още през месец март тази година, а сега за първи път ще се погрижи за кацането на бустера.

Роботът изглежда като масивна конструкция, съставена от три захвата, които могат да се насочат точно по направлението на приземяващата се първа степен и оперативно да я прихванат, когато е съвсем близо до платформата.

Освен българския спътник BulgariaSat–1, на 23-ти юни 2017 година ракетата Falcon 9 на SpaceX ще изведе в орбита и американския комуникационен спътник Iridium.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари