fbpx
1.4 C
София

Българските интернет потребители са доволни от цените на мобилните си услуги

51% ползват допълнителни услуги в плановете си

Най-четени

Изследователската агенция Нилсен Адмосфер България, съвместно с Български национален панел  изследваха до каква степен са доволни българите от цените на мобилните си оператори и какви допълнителни услуги използват в пакет, в случай че ползват такива. Данните от проучването сочат, че над две трети от онлайн респондентите одобряват цените на разговорите, а 60% – на  мобилните данни. Въпреки това, почти две трети от потребителите на мобилните мрежи са  сменили оператора си в даден момент в миналото, като най-често причината за това са високите  цени. Когато разгледахме какви допълнителни услуги се ползват, освен мобилни към същия доставчик, домашният достъп до интернет и телевизия са двете услуги, най-често посочвани от  потребителите на мобилните мрежи сред онлайн населението в страната. 

68% от българите, които са активни онлайн, са доволни от цените на разговорите от мобилните си оператори 

Eдна трета заявяват, че са много доволни, а 35% по-скоро доволни. Само 15% не са удовлетворени от цените на разговорите. Жените изразяват по-голямо одобрение относно цената, отколкото мъжете, а когато се вземат под внимание различните възрастови групи, удовлетворението намалява с напредване на възрастта: 77% от 15 до 34-годишните са доволни от цените на обажданията спрямо „само“ 53% от хората във възрастова категория 55+. 17% от потребителите са неутрални по темата.

Респондентите изразяват по-малко удовлетворение, когато са питани за цените на мобилните данни

60% от анкетираните са доволни от цените, но 22% – не. Тук отново най-положително настроената възрастовата група са 15-34-годишните. И отново 17% изразяват неутрално отношение по темата. Само 1%  не ползват мобилни данни в пакета от своя мобилен оператор.

Въпреки че има доста голям дял потребители, които са доволни от цените на мобилните си услуги, 66% са сменяли доставчици в миналото – 41% веднъж и 25% дори няколко пъти. Основна причина за това  (посочена от 39% от респондентите, които имат опит със смяна на оператора) е била високите цени на предишния доставчик. 26% посочиха качеството на сигнала и/или услугите като причина за избора си да  сменят доставчика си, а 25% са го направили поради клиентското обслужване.

Допълнителни услуги от доставчици на мобилните мрежи са популярни 

Нека да разгледаме и други услуги, освен традиционните мобилни услуги и данни, които в някои случаи могат да бъдат предоставени от мобилните оператори. 42% нямат включени допълнителни услуги в плановете си (по-рядко се среща жените да имат допълнителни услуги), 7% не са сигурни дали имат и останалите респонденти ползват допълнителни услуги. 32% използват домашен интернет от своя мобилен оператор, но тук 15-34-годишните имат най-малко представителство: те ползват тази услуга в по-малко от  20% от случаите. 28% от анкетираните имат включена телевизионна услуга в плана си, било то сателитна, кабелна или интернет телевизия, като тук отново се забелязва тенденция на възрастовата група 15-34 да  включва по-рядко този вид услуга спрямо по-възрастните групи. 15% се възползват от други видео услуги  и/или абонаментни услуги, като HBO GO.

А какво да кажем за тези, които нямат включени допълнителни услуги? Биха ли проявили интерес в даден момент?

49% отговарят с „не“. Въпреки това, 22% биха разширили плана си с допълнителни услуги, но все  още не са се спрели на конкретен пакет, докато 8% планират да го направят през следващите няколко  месеца. 21% не са сигурни.

Резултатите са от проучване на Нилсен Адмосфер България и Български национален панел на база извадка от 500 души сред активни интернет потребители на възраст минимум 15 години. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини