Ватиканът представи собствени етични закони за роботиката

10
1015

Според представените етични правила, системите с изкуствен интелект трябва да работят надеждно, прозрачно, безпристрастно и да уважават правата на всички хора. Технологичните гиганти Microsoft и IBM обявиха съгласието си с документа.

Ватиканът предложи набор от етични правила за изкуствения интелект. Агенция Reuters съобщи, че те са представени през последния ден на конференцията по ИИ, организирана от Папската академия в защита на живота.

В документа се подчертава, че роботите и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект трябва да вземат под внимание човешките права и да уважават личния живот. Освен това, те трябва да работят надеждно и безпристрастно, а начинът на вземаните от тях решения да е прозрачен.

В новите правила на Ватикана се обръща специално внимание на злоупотребата с технологиите за разпознавана на лицето. Те вече активно се използват от полицията за залавяне на престъпниците, а някои компании ги използват за проверка на хората търсещи работа. Но при използването на подобни интелигентни системи се допускат много грешки, понеже те могат да бъдат настроени да се отнасят с предубеждения към представителите на малцинствата.

Папа Франциск, който преди време изрази безпокойството си относно безконтролното разпространение на тези технологии, лично подкрепи новите правила.

Заради заболяване Папата не можа да присъства лично на конференцията и неговата реч бе прочетена от официалния му представител. В посланието на Папата се подчертава необходимостта от създаването на „етични алгоритми“, както и за опасността за хората от използването на изкуствения интелект за събиране на данни с политически и комерсиални цели. Папа Франциск отбелязва, че в последния случай възниква тревожна асиметрия – малък брой ръководители на компании и чиновници владеят почти цялата информация за твърде много хора, оставайки в същото време в сянка. Натрупването на богатства и знания в само няколко ръце извънредно много засилва неравенството.

Съгласието си с представените етични принципи и правила относно изкуствения интелект изразиха компаниите Microsoft и IBM, ръководителите на които взеха участие в конференцията. Европарламентът също се заинтересува от ИИ правилата на Ватикана. Засега не е ясно как именно ще се реализират новите етични принципи, които редица медии побързаха да нарекат „Ватиканските етични закони за роботиката„.

Официалните лица на Ватикан завиха, че Папа Франциск подготвя енциклика, посветена на изкуствения интелект. През 2015 година Папата представи аналогичен документ, засягащ въпросите за околната среда.

Полярно е мнението на известния шахматист Гари Каспаров, който счита за абсурден въпросът за етичността на изкуствения интелект. Според Каспаров, тази технология е етично неутрална, а проблемът е в хората, които могат да я използват във вреда на други хора. Гросмайсторът счита, че разпространението на ИИ алгоритмите и роботите в крайна сметка ще лишат от работа по-голямата част от човечеството.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари