Google търпи много критики, че не зачита поверителността на потребителите. Въпреки това вашият акаунт в Google се предлага с изчерпателно табло за поверителността, което повечето хора просто никога не проверяват.
Полезно ли е таблото за поверителност на Google?
Таблото за поверителност на Google е скрито в раздела Data and privacy (Данни и поверителност) в настройките на профила ви в Google. Това е колекция от настройки за защита на поверителността, с които контролирате данните, запазени в профила ви, рекламите, които виждате, и информацията, която споделяте с другите, включително с приложенията на трети страни.
Тук има изненадващо много възможности за контрол, които получавате по отношение на вашия Google акаунт. Можете да деактивирате някои от по-инвазивните функции за проследяване на Google, да премахнете приложенията на трети страни, свързани с вашия акаунт в Google, да контролирате персонализираните реклами, които виждате, да контролирате как другите виждат вашата информация, да получите обобщение на вашите услуги и данни и дори да премахнете услуга на Google, която вече не използвате.

Потребителският интерфейс не улеснява особено бързото конфигуриране на акаунта ви, за да се предотврати шпионирането от страна на Google. Но за сметка на това таблото за управление е ясно подредено с отделни раздели и лесни за разбиране обяснения за това какво прави всяка настройка. Опциите за данни и поверителност са разделени на следните четири категории:
- Неща, които сте правили, и места, на които сте били
- Информация, която можете да споделяте с други хора
- Данни от използваните от вас приложения и услуги
- Допълнителни опции
Така че таблото за поверителност на Google е доста добро, като се има предвид степента на контрол, която получавате. Той обаче е скрит в няколко кликвания и не е на преден план, както би трябвало да бъде. Това означава, че ако не се разровите в настройките на профила си в Google, е малко вероятно да го откриете.



Нивото на детайлност тук може да бъде малко смущаващо, а в случай че някой получи достъп до профила ви в Google, той може да види всички тези данни. Дори само функцията Timeline може да предостави разбивка на местоположението ви ден по ден и дори да предостави снимки, ако сте използвали Google Photos на определено място.
За щастие е съвсем лесно да спрете проследяването на активността, да деактивирате историята на местоположението, да изтриете записаните данни и дори да настроите автоматичното изтриване да премахва данните ви на всеки три, 18 или 36 месеца.
Информацията, която можете да споделяте с другите
Личната информация, която записвате в профила си в Google, като например рожден ден, имейл адрес, телефонен номер и др., е поверителна за вас, но можете да направите част от нея видима за други потребители в услугите на Google. Понякога Google може да покаже публично част от информацията ви дори без изрично съгласие, а този раздел ви позволява да контролирате коя информация е публично видима.
Тук има две основни настройки:
- Profile (Профил): Съдържа информация като име, пол, рожден ден, информация за контакт, работа и образование, както и друга основна информация за вас. Всички данни са ясно обозначени, за да покажат кое е публично и кое е лично.
- Location sharing: (Споделяне на местоположение): Позволява ви да споделяте местоположението си в реално време от вашите устройства с хора, които сте избрали, дори когато не използвате Maps. Можете да деактивирате споделянето на местоположението от тази страница, но то може да бъде активирано само от мобилното ви устройство.


Освен тези настройки ще видите и други важни опции, като например методи на плащане, активни абонаменти, устройства, свързани с профила ви в Google, и запазени контакти.
Данни от използваните от вас приложения и услуги
Това е друг важен раздел, който следи съдържанието и предпочитанията ви, свързани с приложения и услуги на Google и на трети страни, които може да използвате. Основните раздели включват:
- Apps and services (Приложения и услуги): Предоставя обобщение на услугите на Google, които използвате, и на данните, записани в тях. Можете да изтеглите тези данни, да коригирате настройките или да изтриете определена услуга на Google от профила си.
- Third-party apps and services (Приложения и услуги на трети страни): Проследява всички приложения и услуги на трети страни, свързани с вашия Google акаунт. Можете да видите до какви данни имат достъп тези услуги и при необходимост да отмените свързаността на Google акаунта с трети страни от нежелани уеб сайтове.


Други полезни настройки в този раздел включват възможността да виждате и да се отписвате от имейли, които получавате от услугите на Google, включително бюлетини, съвети за продукти и др. Можете също така да изтеглите всички данни от Google с еднократно изтегляне, за да ги архивирате.
More Options (Още опции)
Този раздел предоставя две основни настройки: възможност да планирате какво ще се случи с данните ви, когато акаунтът ви стане неактивен, и опция за пълното изтриване на акаунта и данните ви в Google.
Настройките в този раздел включват:
- Make a plan for your digital legacy (Направете план за цифровото си наследство): Позволява ви да контролирате кога Google да счита, че акаунтът ви е неактивен, къде да се свърже с вас в случай на поява на активност, кого да уведоми за посочената неактивност на акаунта и какви данни да сподели, и накрая, как да реши дали неактивният ви акаунт в Google да бъде изтрит.
- Delete your Google Account (Изтриване на Google акаунта): Ще получите цялостно обобщение на всички данни от Google акаунта, които ще бъдат изтрити, последиците от изтриването на вашия Google акаунт и опция за изтегляне на всички данни преди изтриването им.


Като цяло Google е извършил възхитителна работа, като е разбил сложните настройки за поверителност и ги е представил по начин, който е лесен за разбиране от обикновения потребител. Единственият проблем, както вече споменахме, е, че таблото за поверителност не е най-лесната за намиране страница сред множеството други настройки и доста сложни менюта.
Независимо от това, след като знаете къде се намира, е много по-лесно да откриете и бързо да коригирате настройките. Имайки пълен контрол върху профила си в Google и всички свързани с него данни, вече можете да бъдете спокойни, след като всички подходящи за вас настройки са направени.
Всичко важно от света на технологиите, директно в пощата ти.
С абонирането приемате нашите Условия и Политика за поверителност. Може да се отпишете с един клик по всяко време.
Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iPhone, Huawei, Google Chrome, Microsoft Edge и Opera!