Британското правителство публикува десетгодишен план за превръщането на страната в „свръхдържава на изкуствения интелект“. На островите правителството възнамерява да създаде условия за сериозна конкуренция в тази област с най-силните си съперници, като САЩ и Китай.

Така наречената Национална стратегия за изкуствен интелект има за цел да насърчи местния бизнес да използва системите за изкуствен интелект, да привлече международни инвестиции в британските компании, работещи в тази област, както и да обучи ново поколение местен технически персонал.

Като част от стратегията ще стартира Националната програма за научни изследвания и иновации в областта на изкуствения интелект. Очаква се това да улесни координацията и сътрудничеството между изследователите в страната.

Друга програма има за цел да стимулира развитието на системите за изкуствен интелект извън Лондон и Югоизточна Англия – повечето специализирани организации и компании в страната сега са съсредоточени само тук. Освен това, правителството възнамерява да насочи повече инвестиции и други ресурси в области, където преди това не са били използвани пълните ползи от изкуствения интелект, включително, например, енергетиката и селското стопанство. Предвиждат се и други мерки за подкрепа.

Според специалистът от университета в Кеймбридж Бет Синглър, Великобритания все повече се опитва да намери високоспециализирани ниши, в които да се конкурира при равни условия с по-големите сили като САЩ и Китай, които са световни лидери в тази област.

От 1998 до 2017 г. САЩ са подали повече патентни заявки от която и да е друга страна – около 50 000, според Световната организация за интелектуална собственост. През същия период, Китай е подала около 41 000 заявления, докато Великобритания има по-малко от 2 000.

В същото време, според някои експерти, Китай е по-фокусирана върху развитието на системите за изкуствен интелект, а други смятат, че САЩ може да отстъпи водещата си роля в тази област съвсем скоро. „Америка не е готова да защитава или да се състезава в изкуствения интелект. Това е сурова реалност, която трябва да признаем“, казва бившият изпълнителен директор на Google Ерик Шмид.

Великобритания представи своята национална стратегия за изкуствен интелект, след като правителството на Обединеното кралство позволи на американските и азиатските технологични гиганти да изкупуват най-обещаващите британски IT-компании.

Лондонския DeepMind, широко известен на пазара на системите за изкуствен интелект, беше продаден на Google през 2014 г. за 600 милиона долара. Magic Pony Technologies беше продаден на Twitter, VocalIQ на Apple, Evi Technologies на Amazon, а световноизвестният производител на чипове Arm отиде в японската SoftBank. Известно е, че само през 2019 г. около 3,5 милиарда долара са инвестирани в британски стартъпи, занимаващи се с AI, но чуждестранните технологични гиганти вече разглеждат много от тях, готови да дадат милиарди, ако не и десетки милиарди долари за потенциално обещаващи проекти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари