fbpx
1.4 C
София

Вижте кои инвеститори на Tesla забогатяха най-много след успеха на Илън Мъск

Най-четени

Илън Мъск е спечелил толкова много пари от Tesla, че сега е най-богатият човек на планетата. Вторият по големина победител обаче са неговите инвеститори, а в частност инвеститорите в базиран в Единбург инвестиционен фонд, който започна да подкрепя компанията за електрически автомобили на Мъск през 2013 г.

Инвестициите на Baillie Gifford в Tesla са направили извънредни 29 млрд. щатски долара за инвеститорите, сред които влизат пенсионни фондове, фондации и благотворителни организации, според данни, публикувани в Guardian.

Технологичните компании видяха, че стойността на акциите им се покачва тази година след нарастването на печалбите, тъй като пандемията стимулира приемането на редица дигитални услуги, а преминаването към икономика с декарбонизация доведе до ускоряване на закупуването на електрически автомобили.

Apple, Facebook и Microsoft също се очаква да отчетат високи продажби и печалби, когато отчетат последните си тримесечни резултати във вторник и сряда.

Шотландският ипотечен инвестиционен тръст, който се управлява от Бейли Гифорд, започна да купува сериозно акции на Tesla през 2013 г., когато те се търгуваха на цена от около 6 долара всяка. Акциите на Tesla, които са поскъпнали с 640% само през последната година, стигнаха стойност от 846 долара в петък, довеждайки пазарната оценка на калифорнийската компания за автомобили до 802 млрд. щатски долара – което я направи с 25 пъти по-голяма пазарна оценка от Tesco.

Нарастващата оценка на акциите на Tesla доведе до това компанията да бъде допусната до индекса FTSE 100 на най-големите компании в Обединеното кралство през 2017 г. Миналата година Scottish Mortgage беше най-добре представящата се компания във FTSE 100.

Данните за шотландския фонд са оптимистични, тъй като се очаква Tesla да отчете шестото си поредно тримесечие на увеличаване на печалбата в сряда след години на загуби, тъй като инвестира в правилното използване на технологиите си. Анализаторите очакват Tesla да отчете продажби за четвъртото тримесечие на стойност 10,5 млрд. щатски долара спрямо 7,4 млрд. долара година по-рано.

Анализаторите ще искат да видят какви цели поставя Мъск за Tesla през 2021 г. През октомври един анализатор прогнозира продажби тази година от 840 000 до 1 милион превозни средства. По това време Мъск каза, че собствената му цел е близо до тези стойности, а очакванията на анализаторите също са в този спектър. Компанията на Мъск успя да постигне 500 000 продажби на автомобили за 2020 г. като продаде 499 550 автомобила, въпреки пандемията, която спря производството.

Тъй като цената на акциите на Tesla продължава да расте, това е задействало предупредителна аларма за шотландския инвестиционен фонд в Tesla е преминал максималната процентна стойност, която фонда има право да задържи. Това означава, че мениджърите на фонда скоро ще трябва да започнат да продават акции на Tesla, за да спазят собствените си вътрешни правила.

Baillie Gifford, групата за управление на фондове, която включва водещия шотландски ипотечен фонд, е реализирала печалба от 14,8 млрд. долара за своите инвеститори от акциите на Tesla, които е продала през последната календарна година. Фонда също така е направил $ 14,6 млрд. от акциите, които е запазила от Tesla, оставяйки обща печалба от $ 29,5 млрд. за 2020 г.

Андерсън, който за първи път взе решение да инвестира в Tesla през 2013 г., заяви, че ако фондът не е действал при продажбата на някои от акциите на Tesla, акциите ще са повече от една трета от целия фонд. Tesla все още е най-големият холдинг на шотландския фонд с 8,9% от общите активи.

Обяснявайки защо за пръв път е купил Tesla, по време, когато много опитни инвеститори смятаха, че цената от 6 долара на акция е силно надценена, Андерсън казва: „За нас, честно казано, още тогава беше ясно, че основните технологии на Tesla, заедно с батериите, които разработва и системите за самоуправление, имат потенциал за развитие и тепърва предстои те да реализират добавена стойност за компанията.

„Смятахме (и просто забелязахме), че Tesla вече е преодоляла технологичните и практически предизвикателства в голяма степен и че изпълнението и финансите са практическите въпроси. Това, от което се нуждаехме, беше време. Не са много инвеститорите, които могат да имат този лукс на търпението. „

Андерсън заяви, че вярва, че революцията в електрическите автомобили може да бъде стартирана само от човек като Мъск и каза, че заслужава рекордния бонус от $ 55,8 милиарда, който е на път да събере.

„Нека бъдем ясни, че смятахме, че това може да се направи само от мечтател извън традиционната индустрия“, каза Андерсън. „Обикновено сме скептици по отношение на наградите за управление, които се дават на изпълнителните директори, но Илън го заслужава. Така че, напоследък той прави революцията заедно с процъфтяващият си екип.“

„Това води до основно убеждение: че нашата цел като инвеститори е да подпомогнем благоприятни промени в трансформацията. Това не е ли целта на разпределението на капитала? Ако направим това, резултатите ни за акционерите ще се погрижат сами за себе си. “

Андерсън каза, че шотландския фонд е използвал средствата, реализирани от продажбата на Tesla, за закупуване на акции от други бъдещи технологични фирми, като шведския производител на зелени батерии Northvolt, при който очаква да настъпи ръст на капитализацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини